A magyarok panaszkodnak leginkább diszkriminációra

Vágólapra másolva!
Gyakoribbnak tartja a hátrányos megkülönböztetést a magyarok többsége, mint ahogy azt az Európai Unió többi tagállamának lakói érzékelik saját országukban - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. A magyarok szerint főleg életkor, fogyatékosság és etnikai hovatartozás alapján diszkriminálják az embereket Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Egy friss uniós felmérés szerint több magyar érzi úgy, hogy Magyarországon elterjedt a diszkrimináció, mint az Európai Unió legtöbb más tagállamának lakói saját hazájukban. Az Európai Bizottság hétfőn jelentette meg az eredményét annak a nagyszabású közvélemény-kutatásnak, amelynek során 27 EU-tagállam és 3 tagjelölt ország 27 ezer állampolgárát kérdezték a diszkriminációról.

A felmérésből kiderül, hogy az európaiak 16 százaléka érzi úgy, saját bőrén tapasztalt hátrányos megkülönböztetést az elmúlt évben. Ez az arány lényegében nem változott a tavalyi hasonló felméréshez képest, mégis jelentősen nőtt azok aránya, akik szerint országukban nagyon erős az életkor vagy fogyatékosság miatti diszkrimináció. 2008-ban még csak az európaiak 42 százaléka állította, hogy elterjedtnek látja az életkoron alapuló megkülönböztetést, 2009-re viszont 58 százalékra ugrott az arányuk. A felmérés összefoglalója szerint ez a jelenség összefügg a válsággal, mert a válaszadók 64 százaléka szerint a rossz gazdasági helyzet erősíti a megkülönböztetést a munkaeőpiacon.

A felmérés szerint a magyarok az európai átlagnál is sokkal súlyosabban ítélik meg, mekkora hátrányt jelenthet országukban az életkor. Nálunk az emberek 79 százaléka gondolja, hogy Magyarországon elterjedt a diszkriminációnak ez a típusa. A 79 százalékos aránnyal Magyarország tartja a felmérés negatív rekordját, kicsivel megelőzve a franciákat, a cseheket és a lengyeleket.

Az etnikai alapú és a fogyatékosokat sújtó megkülönböztetés elterjedtségének megítélésében is második helyen áll Magyarország a 30 ország listáján. A nemi alapú diszkriminációt a legtöbb országban inkább ritkának tartotta a többség, de Magyarország a kevés kivétel közé tartozott. A magyarok 57 százaléka szerint a diszkriminációnak ez a formája is elterjedt nálunk, egyetlen más ország lakói közül sem gondolták ezt ilyen nagy arányban.

A felmérés szerint az európaiak egyharmada van tisztában azzal, milyen jogaik vannak, ha diszkrimináció áldozatává válnak. A tavalyi felmérés óta sok országban - például Franciországban, Írországban - nőtt azok aránya, akik tudták, hova lehet ilyen esetben fordulni, Magyarországon azonban ez az arány csökkent, 7 százalékkal.