Járványhelyzetet hirdettek Szerbiában is

Vágólapra másolva!
Ausztria után Szerbiában is járványhelyzetet hirdettek, miután már több mint 250-en fertőződtek meg a H1N1-vírussal. Eddig nyolc halálos áldozata van a járványnak, amely miatt meghosszabbították az iskolások őszi szünetét. A fertőzöttek száma tovább nőtt Ukrajnában és Romániában is.
Vágólapra másolva!

Járványhelyzetet hirdetett ki Szerbiában az újinfluenzás esetek nagy száma miatt szerdán a szerb egészségügyi miniszter. Szerdán az országban 258-ra emelkedett a H1N1-vírussal fertőzöttek száma.

Nisben meghalt egy asszony, akiről feltételezték, hogy H1N1-gyel fertőzött, ha ez bebizonyosodik, az influenza szerbiai áldozatainak száma nyolcra emelkedik. A miniszteri bejelentés rendkívüli intézkedéseket tesz lehetővé - óvoda- és iskolabezárásokat, zárt helyen tervezett események, például koncertek betiltását -, ám ezeket a helyzet függvényében rendelik el. Egyelőre annyi történt, hogy az általános és középiskolások őszi szünetét november 16-áig meghosszabbították.

Ukrajnában szerdára 189-re nőtt az influenzában és a felső légúti megbetegedésekben elhunytak száma. Október vége óta több mint 1,12 millió ukrán betegedett meg a kormány adatai szerint. Julija Timosenko kormányfő élesen bírálta Viktor Juscsenko elnököt, amiért nem hirdette ki azt a törvényt, amely lehetővé tenné 1 milliárd hrivnyának - mintegy 830 millió euró - az influenza elleni harcra fordítását. Juscsenko szerint a mély válságban lévő ország nem tud pótlólagos kiadásokat finanszírozni.

Romániában az elmúlt huszonnégy órában 56 személy fertőződött meg a H1N1-vírussal, így a betegek száma elérte az 1057-et. Közülük 267 ember a román fővárosban betegedett meg. A betegség továbbra is Bukarestben és a kelet-romániai megyékben terjed leggyorsabban. A román hírügynökségek egy osztrák televíziót idéznek, amely szerint meghalt - vélhetően az új influenza okozta szívinfarktus miatt - Ausztriában egy román állampolgár. Romániában még nem volt halálos áldozata a betegségnek.

Ausztriában már egy nappal korábban, kedden járványhelyzetet hirdettek, miután csak Bécsben tízezer-nyolcszázan kapták el a H1N1-vírust.