Ellenzi az afganisztáni erősítést a kabuli követ

Vágólapra másolva!
Bizonyítson az afgán elnök, csak utána küldjenek csapaterősítést - javasolta Barack Obama amerikai elnöknek a kabuli amerikai nagykövet, aki így szembekerült a jelentős erősítést szorgalmazó tábornokokkal. Úgy tűnik a diplomata szavait fontolóra veszi Obama.
Vágólapra másolva!

Levélben tiltakozott a Fehér Háznál Karl Eikenberry, az USA kabuli nagykövete az ellen, hogy még több amerikai katonát küldjenek Afganisztánba. Eikenberry azt írja az amerikai sajtóba kiszivárgott, múlt héten küldött üzeneteiben, hogy addig nem szabadna újabb csapatokat küldeni, amíg Hamid Karzai afgán elnök be nem bizonyítja, hogy kormánya képes fellépni a korrupció ellen.

Eikenberry nagykövet, az amerikai hadsereg korábbi tábornoka üzenetével szembekerült egykori kollégáival. Az afganisztáni amerikai hadvezetés ugyanis azt szeretné, hogy minél előbb küldjenek minél jelentősebb erősítést. Eikenberry szerint viszont ez "nem egy jó ötlet", hiábavaló erőfeszítés, ha nem tesz komoly erőfeszítéseket Karzai is.

A nagykövet kétségei akkor kerültek nyilvánosságra, amikor Barack Obama amerikai elnök éppen a csapaterősítésről, illetve annak mértékéről készül dönteni. Szerdán már a nyolcadik megbeszélést tartották a témáról a BBC szerint.

Afganisztánban jelenleg több mint 100 ezer szövetséges katona szolgál, ebből körülbelül 68 ezer amerikai. Az Obama előtt lévő javaslatok között szerepel olyan, amely 40 ezer új katona küldéséről szól - ezt Stanley McChrystal tábornok, az amerikai csapatok afganisztáni parancsnoka szorgalmazza, akit állítólag felbőszített a nagykövet üzenete. Egy másik javaslat szerint 30 ezer katonát küldenének, e mögött Robert Gates védelmi miniszter és az amerikai vezérkari főnök áll. Szó van még 20 ezer fő küldéséről, illetve arról, hogy még kevesebbet, 10-15 ezer katonát küldjenek.

A Fehér Ház egy szerdai közleménye arra utalt, hogy Obama tekintetbe veszi a nagykövet kétségeit. "Az elnök úgy véli, egyértelművé kell tenni az afgán kormány felé, hogy elkötelezettségünk nem nyílt végű. Az amerikai nép évek óta tartó komoly erőfeszítései után az afganisztáni kormányzásnak belátható időn belül javulnia kell" - idézte a BBC. Obama korábban is jelezte már Karzainak, hogy többet vár tőle, mint amit eddig produkált.

A republikánus ellenzék hevesen kritizálja az elnököt az afganisztáni csapaterősítrésről szóló döntés elhúzódása miatt, aki azzal védi magát, hogy nem akarja megismételni a háborús döntéseket túlságosan is kapkodva meghozó Bush-kormány hibáit.