Nem keresték összekötőjüket az eltűnt magyar hegymászók

Vágólapra másolva!
Nem tartották a kapcsolatot helyi összekötőjükkel a Szecsuanban eltűnt magyar hegymászók. Az utánuk küldött mentőcsapatok szerint a jégomlások miatt nem lehet 4850 méter fölé jutni a hegyen. Ezek akkor derültek ki, amikor a magyar főkonzul Szecsuan tartomány székhelyére utazott, hogy a helyszínen tájékozódjon az októberben eltűnt hegymászókról.
Vágólapra másolva!

Részletes tájékoztatást kapott az eddigi történésekről, a négy eltűnt magyar hegymászó helyszínre jutásának körülményeiről, a kutatásról Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban (Chengdu). A helyszínen tájékozódó magyar diplomatát a tartományi kormányzat külügyi hivatala, valamint a hegymászók szövetsége tájékoztatta az elmúlt két hét eseményeiről.

Kiderült, hogy a hegymászók kínai összekötőjével rendszeres, napi sms-kapcsolatban állapodott meg a magyar csapat. Bár október 17-i találkozásuk alkalmával a magyarok közölték, hogy megkapták az összekötő üzeneteit, addig és az után sem válaszoltak azokra. Ezért későbbi hallgatásukból sem lehetett arra következtetni, hogy bajba kerültek. A megállapodás szerint október 31-én kellett volna visszatérniük, de miután ez nem történt meg, a helyi kormányzat és a hegymászók azonnal intézkedtek.

A kínai hegymászók fényképeket mutattak a magyar főkonzulnak annak a területnek, útvonalnak a környezeti változásairól, amelyen haladva a csúcs meghódítása elvben elképzelhető. A képeken jól láthatók a hatalmas hó- és jégomlások, amelyek a hegyimentők továbbjutását is akadályozták. Sárközy Péternek a kínai sportemberek és mentők azt mondták, hogy 4850 méterig jutottak. Szerintük ez az a magasság, ameddig hegymászó a jelen körülmények között feljuthat.

Sárközy azt mondta, pénteken megtekintheti azokat a személyes holmikat, amelyeket a kínai hegymászók lehoztak az alaptáborból. A főkonzul Csengtuban várja a hozzátartozók képviselőit, köztük egy magyar hegymászót. Velük együtt felkeresik azt a települést, amely a legközelebb van a magyarok által meghódítani kívánt hegyhez.

A kínai szakemberek szerint jelenleg két hegymászó van a helyszínen. Ők ma is megkísérelték annak a résznek a megközelítését, ahol a magyarok eltűnhettek.