Lelassultak a láncfűrészek az Amazonas vidékén

Vágólapra másolva!
Két évtizede nem volt olyan lassú az amazonasi esőerdők pusztulása, mint a múlt évben - közölte a brazil kormány. Lula da Silva elnök abban reménykedik, hogy ezek a számok erősíthetik országa pozícióit a közeledő koppenhágai klímacsúcson. Környezetvédők szerint azonban még az évi 7000 négyzetkilométernyi kitermelt erdő is sok, ráadásul a gazdasági válság elmúlásával nőni fog ez a szám.
Vágólapra másolva!

Huszonegy éve ellenőrzik a brazíliai Amazonas-medence esőerdeinek kitermelését. Az ellenőrzések kezdete óta még sohasem volt olyan kevés a kivágott fa, mint tavaly - közölte a brazil kormány pénteken. A brazil kormány szerint 7000 négyzetkilométer erdőt pusztítottak ki 2008 júliusa és 2009 augusztusa között. A brazíliai űrügynökség mérései szerint 45 százalékkal csökkent a kitermelés az előző évihez képest.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfő lelkendezett a hír hallatán, rendkívülinek minősítve az erdőpusztítás lassuló ütemét. Hozzátette, hogy a klímaváltozás most a legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznie a világnak.

Brazíliának az lehet a legjelentősebb ütőkártyája a decemberi koppenhágai klímacsúcson, ha bizonyítani tudja, hogy menthető a világ legnagyobb esőerdejét, amely óriási mennyiségű oxigént termel, de a bányászat, a földművelés és a lakosság beáramlása miatt folyamatosan pusztul. (A koppenhágai klímacsúcsról itt olvashat részletesen.) A brazil környezetvédelmi minisztérium szerint károsanyag-kibocsátásukat az erdők megóvása 40 százalékkal vethetné vissza.

A brazil kormány 2020-ig 80 százalékkal vissza akarja fogni a fakitermelést. Egy elnöki közlemény szerint Lula boldog lenne, ha 11 év múlva évente csak annyi erdő pusztulna el, amennyi Sao Paulo város területének a háromszorosa. A környezetvédők azonban pesszimisták: a Greenpeace szerint még a fakitermelés jelenlegi mértéke is túlzott, és a kormány nem elég eltökélt. A környzeetvédők állítják: a gazdasági válság hatása az erdőirtás visszaszorulása. Szerintük ha a gazdaság majd újra beindul, ismét több esőerdőt fognak kivágni.