New Yorkba viszik 9/11 fővádlottját

Vágólapra másolva!
New Yorkban állítják bíróság elé a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelésével vádolt Halid Sejk Mohamedet és négy társát - közölték amerikai kormányzati tisztviselők. A vádlottakat eddig a guantánamói fogolytáborban őrizték, amelynek bezárása Barack Obama elnök első intézkedése volt, a gyakorlatban azonban nagyon lassan halad.
Vágólapra másolva!

A 2001. szeptember 11-i merényletek egyik helyszínén, New Yorkban fogják bíróság elé állítani a támadások állítólagos kitervelőjét, Halid Sejk Mohamedet és négy társát - jelentette több amerikai újság meg nem nevezett kormányzati tisztviselőktől származó információkra hivatkozva. A hivatalos bejelentést pénteken teszi meg Eric Holder igazságügyi miniszter.

Az amerikai hadsereg szerint Mohamed bevallotta, hogy ő volt a nyolc évvel ezelőtti támadások kitervelője. A férfit még 2003-ban fogták el Pakisztánban, és azóta a guantánamói támaszponton tartották fogva, ahol hivatalos jelentések szerint kínzásnak is alávetették.

Holder várhatóan bejelenti azt is, hogy a USS Cole hadihajó elleni 2000-es jemeni támadás egyik gyanúsítottját katonai törvényszék elé állítják.

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy Mohamedet és négy társát katonai bíróság elé fogják állítani, a mostani döntés azonban azt jelenti, hogy elszállítják őket Guantánamóról, amelynek bezárása Barack Obama amerikai elnök egyik fő ígérete volt megválasztása előtt. Obama januári hivatalba lépése után azonnal el is rendelte a negatív szimbólummá vált fogolytábor egy éven belüli bezárását, azóta azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a végrehajtásnak számos akadálya van, és a határidőt valószínűleg nem fogják tudni betartani.

A Kuba szigetén lévő amerikai bázison mintegy 215 foglyot tartanak jelenleg fogva, ezek közül várhatóan 40-et fognak bíróság elé állítani, és közel 90-et adnak át más országoknak (egyet Magyarország is befogad, erről részletek ebben a cikkünkben). A többiek azonban az amerikai hatóságok szerint vagy túl veszélyesnek ahhoz, hogy szabadlábra kerüljenek, vagy pedig nem tudnak ellenük vádat emelni a beszerzett bizonyítékokkal kapcsolatos problémák, illetve a felhasznált titkosított anyagok miatt - írja a Washington Post.

A fogolytábor bezárásának nehézségeit jól illusztrálja az, hogy várhatóan épp pénteken fogja bejelenteni távozását a Fehér Házból Gregory B. Craig, akinek a felszámolás volt a feladata - írja a Washington Post, amely szerint ez az eddigi legjelentősebb átalakulás az elnöki stábban.