Éhezőkért nem eszik az ENSZ élelmezési főigazgatója

Vágólapra másolva!
Az éhezés elleni harcra akarja felhívni a figyelmet az ENSZ élelmezési szervezetének, a FAO-nak a főigazgatója azzal, hogy egy napig koplal. Akcióját a világélelmezési csúcs előtt hirdette meg, a világszervezet főtitkára is csatlakozott hozzá. Világszerte több mint egymilliárd ember éhezik.
Vágólapra másolva!

Egynapos éhségsztrájkot tartott Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az olasz fővárosban, akciójával próbálta felhívni a közvélemény figyelmét az éhínség elleni harcra a FAO hétfőn kezdődő háromnapos csúcstalálkozója előtt.

A szervezet római csúcstalálkozójára mintegy hatvan ország állam- és kormányfőjét várják. A találkozón részt vesz és felszólal Bajnai Gordon magyar miniszterelnök is, aki pénteken a Vatikánban tárgyalt.

A szenegáli diplomata péntek este kezdett koplalni a FAO római székházának előcsarnokában. Másokat is arra biztatott, vegyen részt az éhségsztrájkban, így kényszerítve cselekvésre a világ döntéshozóit. "Minden technikai lehetőségünk és forrásunk megvan ahhoz, hogy felszámoljuk az éhínséget a világban - jelentette ki Diouf. - Ennél fogva ez csakis politikai akarat kérdése, a politikai akaratot pedig a közvélemény befolyásolja." Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelezte, hogy vasárnap koplalni fog.

Az étkezés megtagadásával a FAO szerint mindenki kinyilváníthatja szolidaritását azzal a világszerte összesen több mint egymilliárd emberrel, aki minden este éhesen fekszik le aludni. Nyilatkozatában Jacques Diouf arra bíztatott mindenkit, hogy a www.1billionhungry.org weboldalon személyes üzenetével is álljon ki az éhínség és a rosszul tápláltság felszámolásáért folyatott harc mellett. Wolfgang Jamann, az éhínség ellen küzdő német segélyszervezet (Deutsche Welthungerhilfe) főtitkára szerint a FAO-csúcs az utolsó lehetőség arra, hogy 2015-ig világszerte megfékezzék az éhezők számát.

A FAO értekezletére szombaton az olasz fővárosba érkezett Robert Mugabe zimbabwei elnök is, aki az emberi jogok megsértése miatt a kormánya ellen hozott brüsszeli szankciók értelmében nem tartózkodhat az Európai Unió területén. A 2002-ben összesen 203 zimbabwei tisztségviselő ellen érvénybe léptetett tilalom ugyanakkor nem vonatkozik nemzetközi találkozókra, ilyenkor az európai országok kötelesek az adott helyszínre szóló, korlátozott tartózkodási engedélyt adni. Mugabe ezúttal 60 fős küldöttség élén egy magángéppel szállt le a Fiumicino repülőtéren.