Megyei választásokat tartanak Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Megyei önkormányzati képviselőket és elöljárókat választ szombaton Szlovákia. A választóhelyiségek reggel héttől este tízig vannak nyitva, addig tarta a csütörtök reggel óta érvényes kampánycsend is. 
Vágólapra másolva!

A nyolc megyei képviselői mandátumaiért összesen 3473, míg az elöljárói tisztségekért 57 jelölt verseng. A legutóbbi felmérések szerint alacsony, mintegy 20 százalék körüli részvétel várható. A voksolás eredményét vasárnap teszik közzé. A választásra jogosultak száma meghaladja a 4,3 milliót, a második fordulóra - amelybe a két legtöbb szavazatot kapott elnökjelölt jut - két hét múlva, november 28-án kerül sor.

Magyar szempontból újdonság, hogy választók kegyeiért ezúttal két párt is verseng: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és az MKP-t elhagyó parlamenti képviselők által a közelmúltban megalapított Híd.

Az MKP öt déli megyében indít összesen 105 jelöltet, míg Nyitra megyében Bíró Ágnes személyében elöljárójelöltet is állított. A jórészt magyarok lakta Nyitra megye érdekessége, hogy a szlovák pártok a régióban újra megalakították a szlovák koalíciót, amelynek nem titkolt célja meggátolni a magyarok nagyobb arányú jelenlétét a regionális parlamentben.

A néhány hónapja alakult Híd, amely a magyar-szlovák együttélés pártjaként határozza meg magát, a szintén nagyarányú magyar lakossággal bíró Nagyszombat megyében állított elöljárójelöltet Gál Gábor személyében. A pártnak két másik megyében is van elöljárójelöltje: Pozsonyban Robert Beno, Eperjesen pedig Milan Krucay száll harcba.

A szlovák jogszabáyok értelmében a voksolás előtt 48 órás kampánycsend van érvényben, azaz csütörtök reggel 7 órától a voksolás végéig tilos kampányolni, és a választási bizottság a szavazás alatt részeredményekről sem adhat tájékoztatást. Az első eredményeket vasárnap hajnalban közlik majd, a hivatalos eredményhirdetésre pedig várhatóan vasárnap délig kerül sor.