Madárrajjal ütközött egy amerikai utasszállító

Vágólapra másolva!
Kényszerleszállást kellett végrehajtania egy amerikai utasszállító repülőgépnek szombat este, miután összeütközött egy madárrajjal, és a madarak a gép mindkét hajtóművét eltalálták. A gép fedélzetén utazó 129 ember közül senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai utasszállító Kansas Cityben, miután röviddel a felszállás után madárrajjal ütközött - jelentette vasárnap az AP amerikai hírügynökség. Az Airbus 319-es típusú gép fedélzetén 129 ember volt, de senki sem sérült meg. A gép az ütközés miatt jelentős károkat szenvedett, és egyik hajtóműve leállt.

A Denverbe tartó repülőgép helyi idő szerint szombat este hét órakor szállt fel Kansas City nemzetközi repülőterérről, és nagyjából egy kilométeres magasságban repült, amikor összeütközött a madárrajjal - mondta a repülőtér szóvivője az NBC amerikai televíziónak. A madarak mindkét hajóművet eltalálták, de csak az egyik állt le. A gép azonnal visszafordult a repülőtérre, és sikeres kényszerleszállást hajtott végre.

Az utasok arról számoltak be, hogy az egyik hajtómű kigyulladt, és kellemetlen szag töltötte meg az utasteret. Néhány utas szerint füst is szivárgott a kabinba, és több rémült utas sírva fakadt. A Frontier légitársaság szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy tűz ütött volna ki, és azt mondta: rendszerint nem szoktak lángok felcsapni, ha madár ütközik a hajtóművel - írja a Denver Post.

Januárban a US Airways nevű légitársaság egyik gépének a Hudson-folyó vizén kellett kényszerleszállást végrehajtania, miután kanadai vadludakkal ütközött. A Frontier szóvivője az NBC amerikai televíziónak azt mondta, hogy azt még nem állapították meg, hogy milyen madarakkal ütközött repülőgépük.

A Kansas Cityben működő KMBC televízió honlapja szerint 1990 és 2004 között több mint 56 ezer hasonló esetet jelentettek az Egyesült Államokban, és 1988 óta több mint 195 ember halt meg madárrajjal ütközés következtében.