Gyorsan terjed a H1N1-járvány Németországban

Vágólapra másolva!
Hivatalosan mintegy 76 ezer ember betegedett meg Népmetországban az új típusú influenzától, de valószínűleg a tényleges szám ennél sokkal magasabb. Magyarországhoz hasonlóan Németországban is felmerültek aggályok a védőoltással kapcsolatban, miután több ember is meghalt nem sokkal az oltás után, de az orvosok szerint nem egyértelmű az összefüggés.
Vágólapra másolva!

Gyors ütemben terjed az új típusú influenza Németországban, az új betegek száma egy hét alatt megduplázódott. Szerdai adatok szerint a megbetegedések száma megközelíti a 76 ezret, és 20 fölé emelkedett a halottak száma. A Robert Koch Intézet szerint az elmúlt héten több mint 15 ezer új megbetegedésről érkezett jelentés. Az intézet szakértői szerint a tényleges fertőzések, illetve megbetegedések száma jóval magasabb a hivatalosan regisztrált adatoknál. Egyrészt mert az orvosok számára nem írtak elő általános jelentési kötelezettséget, másrészt sokan vannak, akik egyáltalán nem is fordulnak orvoshoz.

Az elmúlt napokban aggodalmat keltett, hogy több idős személy és egy 21 hónapos gyermek közvetlenül az oltás után halt meg. Az egészségügyi hatóságok még vizsgálják az oltás és a bekövetkezett halálesetek közötti, lehetséges összefüggéseket, a legtöbb esetben azonban már kimutatták: az érintettek különböző megbetegedésekben szenvedtek. A a járványos megbetegedésekkel, de ezen belül elsősorban az oltóanyagokkal foglakozó Paul Ehrlich Intézet szóvivője azt nyilatkozta: "Az oltás haszna összehasonlíthatatlanul nagyobb az esetleges kockázatoknál."

A német gyermekorvosok szövetsége arra intett, hogy a gyermekek mielőbbi beoltására van szükség. Az orvosok legújabban arra figyelmeztettek: a kisgyerekek és még inkább az újszülöttek különös veszélynek vannak kitéve (Svájcban épp szerdán jelentették be, hogy a H1N1 vírus okozta egy csecsemő halálát). A szövetség ezzel egy időben figyelmeztetett arra is: mielőbb oltassák be magukat azok a személyek, akiknek újszülött csecsemőkkel van dolguk. Az újszülöttek ugyanis különösen veszélyeztetettek, szervezetük jóformán még semmilyen ellenanyaggal nem rendelkezik, az oltás viszont csak héthónapos kortól engedélyezett.