Kihallgatná Kepes András újságírót a bolíviai parlament a terrorizmussal vádolt és áprilisban lelőtt Rózsa-Flores Eduardo és társai ügyében. Egy parlamenti határozatot is elfogadtak arról, hogy a magyar újságírót a külügyminisztérium közvetítésével arra kell kérni, tegyen feltáró vallomást. Kepes áll elébe a vallomástételnek, mint mondta, semmi takargatnivalója nincs.

Kepes András újságíró kihallgatását kéri a bolíviai parlament határozatával a Bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduardo ügyében. A parlamenti határozatot helyi idő szerint szerdán fogadtak el a kormánypárti képviselők szavazataival a La Paz-i törvényhozásban. A kormánynak azt ajánlják, hogy a külügyminisztérium közvetítésével kérje meg az újságírót, hogy tegyen feltáró vallomást, és adja át annak az interjúnak a másolatát, amelyet még tavaly készített az idén áprilisban Bolíviában agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardóval.

"Konzultálni fogok a magyar külügyminisztériummal, és meglátom, mit tanácsolnak" - reagált a hírre az [origo]-nak Kepes. "Semmi takargatnivalóm nincs, ideutazhatnak és kérdezhetnek" - tette hozzá.

Kepes András elmondta, már korábban is felmerült, hogy az ügyben eljáró bolíviai ügyészek Magyarországra utaznának, és többekkel beszélnének, de eddig nem merült fel, hogy vele is. Ugyanakkor az újságíró szerint a Rózsa-Flores Eduardóval készített anyag már a rendelkezésükre áll, hiszen megtalálható az interneten, spanyol és angol nyelvű fordítását pedig maga küldte el bolíviai lapoknak. "Ezért ezt megint kérni csak a belpolitikai játszma része, nekik nem én vagyok a fontos" - jegyezte meg.

A bolíviai kormány áprilisban panaszt emelt a magyar újságíró ellen, amiért szerintük elhallgatta a Rózsa-Flores Eduardóval tavaly ősszel készített interjújának részleteit, és ezzel veszélyeztette Bolívia integritását. Arra hivatkoztak, hogy Kepesnek rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa-Flores Eduardo terveiről, akik ezután nyilván átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.

Kepes András korábban azt nyilatkozta, szerinte nem hibázott újságíróként az ügyben. "Egy újságírónak nem az a feladata, hogy alakítsa az eseményeket, hanem az, hogy dokumentálja és a hátteret megvilágítsa" - nyilatkozta szombaton. Kepes András szerint az április 16-i rajtaütés is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi, amit nem a Rózsa-Flores Eduardóval készített interjúból kellett megtudniuk.

Bolíviai kommandósok április 16-án Santa Cruzban lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt.