Obama nem bánná, ha kivégeznék 9/11 szervezőjét

Vágólapra másolva!
Arra számít Barack Obama amerikai elnök, hogy halálra ítélik a 2001. szeptember 11-i merényletek egyik szervezőjét, a pakisztáni Hálid Sejk Mohamedet. A férfi korábban már beismerte bűnösségét, végleg egy New York-i polgári bíróság fog dönteni a sorsáról.
Vágólapra másolva!

Halálbüntetés kiszabására számít Barack Obama amerikai elnök annak a pakisztáni férfinak a perében, aki az első számú vádlott a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletek miatt indult perben - derült ki egy szerdai televíziós interjúból.

Nem lenne szégyen, ha halálbüntetést kapna - mondta Obama az NBC nek adott interjúban a 2003-ban Pakisztánban elfogott, jelenleg a guantánamói börtöntáborban őrzött Hálid Sejk Mohamedről. A férfit az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat hármas számú vezetőjeként emlegetik, és a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjének tartják.

Az amerikai elnök világossá tette, hogy ezzel természetesen nem akarja megelőlegezni az ítéletet. Hozzátette, hogy az ítélet kiszabása a bíró dolga.

Eric Holder igazságügyi miniszter korábban elárulta, hogy a vádhatóság halálbüntetést fog kérni Hálid Sejk Mohammedre. A miniszter nemrégiben bejelentette, hogy a vádlottnak jövőre egy New York-i polgári - vagyis nem katonai - büntetőbíróság előtt kell felelnie tetteiért.

Hálid Sejk Mohamed a guantánamói katonai törvényszék előtt bűnösnek mondta magát, és kérte, hogy szabjanak ki rá halálbüntetést. Azt mondta, az amerikaiak kezétől akar meghalni, hogy mártírként emlékezzenek rá.