Orbán Putyinnal találkozott

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel találkozott Orbán Viktor Fidesz-elnök Szentpéterváron, a legnagyobb orosz párt kongresszusán. Az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről tárgyaltak. Orbánt, aki korábban konfliktusba keveredett az orosz diplomáciával, meghívták a kongresszusra.
Vágólapra másolva!

Az Egységes Oroszország párt kongresszusán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről tárgyaltak - közölte szűkszavúan a legnagyobb ellenzéki párt, amely a megbeszélés részleteiről nem tájékoztatott.

A Szentpéterváron zajlott pártkongresszus (az Egységes Oroszország párt az állami dumában kétharmados többséggel bír) után Orbán a Hír Tv-nek nyilatkozott. Azt mondta, "az embernek időnként az az érzése, hogy néhány gyanús szocialista alak területe és fennhatósága alatt áll az egész orosz-magyar ügy". Szerinte ennél többet érdemel a két ország, ezért azt mondta Putyinnak, hogy "szeretnénk rendezni és új alapokra helyezni az orosz-magyar kapcsolatokat".

A pártelnök szerint XXI. századi partnerséget kell kialakítani, hogy "a kapcsolataink mások legyenek a jövőben, mint a múltban voltak, és ne csússzunk vissza soha többé abba az orosz-magyar kapcsolatrendszerbe, amiben a XX. században éltük az életünket".

Orbán korábban többször bírálta már az orosz külpolitikát - legfőképp Közép-Kelet-Európa gázellátása miatt. Emiatt 2007-ben komoly konfliktusa támadt az akkori orosz nagykövettel, Igor Szavolszkijjal. Egy konferencián Orbán azzal vádolta meg az orosz félt, hogy állami-politikai logika mentén kezeli az energiakérdést. Az orosz követ ezt visszautasította, mondván Oroszországban a vállalkozók szállítják az olajat és a gázt. A konfliktus után Szavolszkij azt nyilatkozta, csupán "átmeneti incidensnek" tekinti a történteket.

A Fidesz korábbi közleménye szerint Orbánt Borisz Grizlov, a duma elnöke, az Egységes Oroszország párt legfelsőbb tanácsának vezetője hívta meg a szentpétervári kongresszusra.