Az évezred áradása Angliában

Hatalmas anyagi pusztítást regisztráltak Nagy-Britanniában a halálos áldozattal is járó, az eddigi mérések történetében példátlan mennyiségű csapadék lehullása nyomán. A rendkívüli időjárás Írország déli részén is komoly gondokat okozott.

A brit Környezetvédelmi Hatóság mérési adatai szerint az északnyugat-angliai Cumbria grófságban 24 óra alatt 314,4 milliméter csapadék esett, ami példátlan napi esőmennyiség az angliai mérések eddigi történetében. (A korábbi 24 órás csapadékrekord 279 milliméter volt; azt 1955-ben mérték a délnyugat-angliai Dorset grófságban.) A szombaton kezdődött kárfelmérés során a legnagyobb károkat is ebben a térségben okozta az ítéletidő. A Környezetvédelmi Hatóság közölte: a térség árvízellenes védműveit olyan áradások kivédésére tervezték, amilyenek átlagosan száz évente egyszer fordulnak elő, a mostanihoz hasonlóra azonban "ezer évente egyszer" van csak példa.

Cumbriában négy közúti hidat sodortak el a megáradt folyók. Az egyik a tengerparti Workington városának fő közlekedési átkelője volt a Derwent folyón. Az összeomlás pillanatában éppen a hídon tartózkodott egy rendőr, aki a forgalmat terelte el. A négygyermekes Bill Parkert, elsodorta az áradat; holttestét péntek este találták meg a tengerparton, 18 kilométerre a várostól.

A Derwent felső szakaszánál fekvő Cockermouth kisvárosban a mentőalakulatok még szombaton is kutattak olyanok után, akik esetleg elöntött ingatlanokban rekedtek. E településen pénteken 2,5 méter magasan állt a víz; az elárasztott negyedekből kétszáz embert kellett kimenteni. A mentőakcióban a brit hadsereg alakulatai és a királyi légierő helikopterei is részt vettek.

Szombaton azonban már megindult a vízszint csökkenése, és bár a meteorológia újabb atlanti front érkezését jelezte, további esőzéssel, a szakértők szerint ez már nem okoz áradást.

A hatalmas csapadékmennyiség Írországban is nagy károkat okozott. Helyszíni beszámolók szerint a déli országrészben fekvő ősi Cork - Dublin után a második legnagyobb ír város - különösen megszenvedte az ítéletidőt: a település jelentős része víz alá került, és a 120 ezer lakos közül 18 ezer ivóvízellátás nélkül maradt. Az első becslések szerint csak ez a város több mint 100 millió euró kárt szenvedett.