Magyarországon fogva tartott britekért tüntettek Londonban

Vágólapra másolva!
Két csalás gyanújával őrizetbe vett brit állampolgár kiszabadulásáért tüntettek hétfőn Londonban a parlament és a magyar nagykövetség előtt. A Magyarországon fogva tartott üzletemberek rokonai szerint a két férfit túl szigorú körülmények között tartják fogva; az ügyben egy brit parlamenti képviselő is felszólalt.
Vágólapra másolva!

A brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt tüntettek hétfőn két, Magyarországnak kiadott brit gyanúsított rokonai és barátai, akik az illetők szabadon engedését és hazaszállítását követelték. A két brit november eleje óta van magyar őrizetben csalás vádjával.

Az egyik Magyarországon fogva tartott férfi apja azt mondta, hogy mióta fia itt van, csak
háromszor tudott vele beszélni, az ügyükben felszólaló Jim Knight brit parlamenti képviselő pedig kijelentette: a férfi "rettenetes körülmények között" él, napi 23 órás elzártságban, "jóllehet még csak a vizsgálat folyik" ellene.

A délnyugat-angliai Dorset grófságban lakó Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon, ám csalással vádolták meg őket, miután a cég 18 ezer font (5,4 millió forint) adósságot hátrahagyva csődbe ment. A brit hatóságok kiadták őket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett.

A hétfői tüntetésen Jim Knight a BBC-nek kijelentette: a gyanúsítottak azután utaztak "készségesen" Magyarországra, hogy ígéreteket kaptak a velük szembeni bánásmóddal kapcsolatban, "ezeket az ígéreteket azonban (Magyarországon) nem tartották meg". Knight a brit belügyminiszternek, Alan Johnsonnak és Glenys Kinnock EU-ügyi államtitkárnak szóló leveleket vett át Turner édesapjától, Mark Turnertől.

Takács László londoni magyar főkonzul az MTI-nek hétfőn elmondta: Jim Knight és Mark Turner aznap neki is leveleket adott át. A diplomata a tüntetés kapcsán elmondta: a két brit gyanúsított kiadatását először április 23-án rendelte el az első fokon eljáró bíróság, majd - fellebbezés nyomán - a londoni felsőbíróság október 27-én megerősítette a kiadatási végzést. Turner és McGoldrick tehát szuverén angol bírósági döntések alapján került Magyarországra.