Palesztin nagyfőnök szabadulhat Gilád Salitért cserében

Vágólapra másolva!
Több száz palesztin foglyot engedhet szabadon Izrael a három évvel ezelőtt a Hamász radikális palesztin szervezet által elrabolt Gilád Salit elengedéséért cserében. A BBC szerint szabadon engedhetik Marvan Bargutit, a Fatah egyik magas rangú, ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését töltő vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Már csak egy, izraeli börtönben ülő palesztin fogoly kiengedéséről kell megállapodnia az izraeli kormánynak és a Hamásznak Gilád Salit izraeli katona szabadon engedéséért cserébe - olvasható a palesztin radikális szervezet hivatalos folyóiratának számító A-Risalában a Hárec izraeli napilap szerint. Arról nem írt a lap, hogy kiről egyezkedik a Hamász és az izraeliek.

A Hárec értesülései szerint a több mint három éve elrabolt és fogságban tartott Salitért cserébe első lépésben 350-450 palesztin hagyhatja el az izraeli börtönöket, majd később további 650 fogoly szabadulhat ki. A BBC értesülései szerint a csere részeként kiszabadulhat a 2002-ben gyilkosság miatt ötszörös életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Marvan Barguti, a Fatah egyik magas rangú vezetője, aki szabadulása esetén a szervezet következő elnökjelöltje lehet.

Az Izrael és a palesztin szervezet közötti fogolycseréről szóló, egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalások az után kaptak lendületet, hogy Simon Peresz izraeli államfő Egyiptomban találkozott kollégájával, Hoszni Mubarakkal. A megbeszélés után Peresz kijelentette, "semmi kétség afelől, hogy komoly lépések történtek Gilád Salit szabadon bocsátása érdekében, de részletekről még nem tudok beszámolni".

Mindkét fél kölcsönösen engedményeket tett egymásnak, Izrael olyan palesztinokat is szabadon engedhet, akiket erőszakos cselekményekért zártak börtönbe, a Hamász pedig ígéretet tett néhány kiszabaduló palesztin száműzésére. A dubaji Al-Arabija hírtelevízió egy Hamász-tagra hivatkozva arról számolt be, hogy napokon belül létrejöhet az egyezség, legkésőbb a pénteki Eid al-Adha muszlim ünnepnapig.

A most 23 éves Salitot 2006. június 23-án rabolta el a Hamász, 1994 óta ő az első izraeli katona, akit bármilyen palesztin szervezet túszul ejtett. 2009 októberében Izrael már elengedett 19 fogságban tartott palesztin nőt az után, hogy az izraeli hatóságokhoz videofelvételt juttattak el, amely bizonyította, hogy Salit él és egészséges.