Felfüggesztett börtönt kapott a bankár Robin Hood

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönnel úszta meg jótékonykodását az a "bankár Robin Hoodnak" becézett német nő, aki titokban gazdag ügyfelek számláiról utalt pénzt szegényeknek. A nő 1,5 millió dollár veszteséget okozott a banknak, ahol dolgozott, és csak azért nem került börtönbe, mert magának sosem utalt pénzt.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett börtönre ítélt a bonni bíróság egy 62 éves német banki alkalmazottat, aki több millió dollárt utalt át titokban gazdag ügyfelek számláiról szegényeknek. A sajtóban csak "bankár Robin Hood"-ként emlegetett alkalmazott előbb jogosulatlanul adott a szabályosnál nagyobb hitelkeretet a szegényeknek, majd a bank havi ellenőrzésein, a többi ügyféltől átcsoportosított pénzekkel leplezte a hiányzó összegeket - írja a BBC.

A nő 117 alkalommal összesen 11 millió dollárt utalt át titokban és jogosulatlanul a megszorult embereknek, magának azonban sosem juttatott pénzt. A szabálytalan ügyletek miatt a bankot 1,5 milliós veszteség érte: ennyit nem tudtak visszafizetni azok a kuncsaftok, akik jogtalanul kaptak nagyobb hitelt. Mikor a hiány kiderült, a banki alkalmazott egy ideig saját nyugdíjából próbálta visszafizetni a hiányzó pénzt.

A banki Robin Hood tettéért akár négy év börtönt is kaphatott volna, de a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy azonnal vallomást tett. Az is a nő mellett szólt, hogy magának nem juttatott pénzt és hogy az ügy miatt részben már megbűnhődött, mert elvesztette a munkáját. A bankárra végül 22 hónap felfüggesztett börtönt szabtak ki, és kötelezték, hogy fizesse vissza a banknak a miatta elveszett pénzt.