Kezdődik a világ legnagyobb vallásos állatmészárlása

Vágólapra másolva!
Százezrével áldoznak bivalyt, kecskét, tyúkot, patkányt ezekben a napokban a nepáli Barijapurban, ahol ötévente rendezik meg a Gadhiami hindu istennek szentelt fesztivált. Most két nap alatt 250 ezernél is több állatot áldoznak a hívők, hogy elnyerjék az istennő támogatását.
Vágólapra másolva!

Hindu hívők százezrei gyülekeznek egy nepáli városban, ahol a világ legnagyobb állatáldozatára készülnek. Barijapurban minden ötödik évben rendezik meg a Gadhiami fesztivált, ahol a következő két napban várhatóan több mint 250 ezer állatot áldoznak Gadhiaminak, az erő istennőjének.

A hívők ezzel köszönik meg az istenségnek jó szerencséjüket, vagy kérnek tőle segítséget, jólétet. "Az istennő vérre szomjazik. Ha bárkinek valami baja van, akkor elvágja egy állat torkát a templomban, és a gondja megoldódik" - idézett a BBC egy helyi papot.

Sok hívő a szomszédos Indiából jön. A helyi szervezők szerint már most több mint félmillió ember érkezett. Sokan maguk hozták áldozati állataikat. Az istennő mindenféle állatot szívesen fogad, van, aki bivalyt, van, aki kecskét, sertést, csirkét, galambot vagy patkányt áldoz.

Összesen 250 helyi férfinak van engedélye, hogy lemészárolja az állatokat. Ezt saját kukrijukkal - a nepáli gurkák hagyományos kése - teszik. Aki szeretné megnézni a mészárlást, annak 20 nepáli rúpiát (50 forint) kell fizetnie.

Többen azonban hevesen ellenzik a tömeges állatáldozatot. Állatvédők egy csoportja az utolsó pillanatig tiltakozott, ők szimbolikusan kókuszt törtek áldozatként. Szerintük az állatáldozat barbár, a hindu istenségek a virág- és gyümölcsáldozattal is megelégszenek.

Forrás: AFP
A képgalériáért kattintson a fotóra!

"Nem akarjuk leállíttatni a Gadhiami fesztivált - mindenki jól érzi magát. Csak azt akarjuk, hogy ne csinálják ennyire magasztosan" - idézte a BBC az egyik tiltakozót.

A fesztivál azonban hatalmas üzlet a környéken. A lemészárolt állatok húsát, csontjait, irháját nepáli és indiai cégek vásárolják fel. A helyi szállásadóknak, vendéglátóknak pedig jó bevételt jelent a hívők tömege.