Nőtt a fülöp-szigeteki leszámolás áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Több mint ötven ember vesztette életét a fülöp-szigeteki leszámolásban hétfőn. A kampánykörúton lévő politikusok és újságírók meggyilkolásával az elnök egyik szövetségesét gyanúsítja a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Hat újabb holttestet talált a fülöp-szigeteki rendőrség, ezzel 52-re nőtt a politikusok és újságírók ellen elkövetett támadás áldozatainak száma - jelentette be szerdán Josefino Cataluna, a déli Maguindanao tartomány rendőri vezetője. A hétfői leszámolás miatt rendkívüli állapotot hirdetett Gloria Arroyo államfő a Mindao szigetén fekvő tartományban, ahová több ezer katonát vezényeltek, és ellenőrző pontokat állítottak fel.

Kiderült az is, hogy a kampánykörúton lévő politikusok lemészárlásával az elnök egyik szövetségesét gyanúsítja a rendőrség. A hatóság szerint egy olyan csoport követte el a gyilkosságokat, amelyet az egyik helyi hatalmasság, Datu Unsay városának polgármestere vezetett. Andal Ampatuan az államfő pártjának tagja, apja pedig a régió legbefolyásosabb politikusa, aki az előző választások során megszerezte a helyiek támogatását Arroyónak is.