Elektromos nyomkövetővel szabadulhat a börtönből Polanski

Vágólapra másolva!
4,5 millió dolláros óvadékért cserében elhagyhatja a börtönt Roman Polanski, a pedofília gyanújával Svájcban őrizetbe vett filmrendező. Polanski útlevél nélkül, elektromos nyomkövetővel szabadulhat 10 nap múlva, ha az igazságügyi minisztérium addig nem fellebbezi meg a döntést.
Vágólapra másolva!

Óvadék ellenében szabadon engedhetik a jelenleg svájci börtönben fogva tartott Roman Polanskit - mondta ki egy svájci bíróság. A pedofília gyanújával őrizetben lévő, amerikai kiadatásra váró filmrendezőnek 4,5 millió dollárt kell letennie szabadulásához, hogy svájci villájába vonulhasson vissza a börtönből. A döntést az igazságügyi minisztérium még megfellebbezheti - írja a BBC.

A 76 éves lengyel-francia kettős állampolgárságú Polanskit szeptemberben vették őrizetbe, amikor Franciaországból Svájcba utazott. A férfit az Egyesült Államokban az óta körözik, hogy 1978-ban bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy törvénytelen szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. Jelenleg Zürichben tartják fogva, és kiadatási eljárás folyik ellene.

A BBC szerint Svájcban meglehetősen ritka eset, hogy kiadatásra váró gyanúsítottat óvadék ellenében szabadon engednek. A bíróság először el is utasította Polanski kérelmét, a második beadványban azonban mégis megnyugtató biztosítéknak találták a letett 4,5 millió dollárt. Polanskinak a börtön elhagyásakor útlevelét is le kell adnia, és egy elektronikus nyomkövetőt kap, amelyen keresztül a hatóságok folyamatosan ellenőrizni tudják, hogy nem hagyja-e el a Svájci Alpokban található villáját.

A svájci igazságügyi minisztériumnak 10 napja van, hogy megfellebbezze a bíróság döntését, addig a filmrendezőnek még börtönben kell maradnia. Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter egy svájci televízióban szerda délután úgy nyilatkozott: valószínűtlen, hogy sor kerülne a fellebbezésre.