Furcsán viselkedőkre húzzák rá a boszorkányság vádját a szaúdiak

Vágólapra másolva!
Boszorkánynak kikiáltott embereket ítélnek börtönre, korbácsolásra vagy akár halálra Szaúd-Arábiában egy emberjogi szervezet szerint. A Human Rights Watch kifogásolja, hogy a hatóságok önkényesen sütik rá emberekre a boszorkányság és kuruzslás vádját. Egy libanoni férfit tévés jóslásai, egy eritreai férfit pedig idegen abc-vel írott telefonkönyve miatt ítéltek el.
Vágólapra másolva!

Ali Szabatot már csak a mekkai semmítőszék mentheti meg a halálbüntetéstől, mivel a férfit korábban egy medinai bíróság halálra ítélte boszorkányság vádjával - közölte jelentésében a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet. A HRW külön kérte a szaúdi kormányt, hogy szüntesse be azt a gyakorlatot, hogy boszorkányság vádjával ítélnek el embereket. A szaúdi média szerint csak az utóbbi egy hónapban két embert vettek őrizetbe ezzel a gyanúval.

A HRW legfőbb gondja a boszorkányság tényállásával az, hogy szinte bármilyen normálistól eltérő viselkedésformára ráhúzzák a hatóságok. Ali Szibatot például 2008. május 7-én vették őrizetbe medinai hotelszobájában. Szibat zarándokként érkezett az iszlám vallás egyik fontos városába, és már készült hazatérni Libanonba. A férfi korábban azzal is foglalkozott, hogy életmódtanácsokat osztogatott és jósolt a libanoni Sheherazade műholdas televízióban. Ez volt az összes bizonyíték ellene.

Szibat tárgyalásán nem volt számára kijelölt ügyvéd, és azzal áltatták, hogyha beismeri bűnösségét, akkor akár Libanonba is hazatérhet. Emiatt bűnösnek is vallotta magát.

November 15-én az El-Medina című szaúdi hírlap arról számolt be, hogy egy dzsiddai bíróság indított eljárást egy férfi ellen, aki boszorkányos könyveket csempészett be Szaúd-Arábiába. Korábban október 19-én az Okaz című szaúdi lap azt írta, hogy a vallási rendőrség elfogott egy ázsiai férfit, akit varázslással és sarlatánsággal gyanúsítottak. Az ő bűne az volt, hogy földöntúli erőket segítségül hívva próbálta rendezni családi vitáit.

Egy eritreai férfit még 2006-ban elítéltek el sarlatánságért, mert gyakorlatilag nem értették a rendőrök a telefonkönyvében lévő betűket, amelyek a tigrinja abc betűi voltak. 20 hónap börtönre és 300 korbácsütésre ítélték, de végül 40 hónapot töltött rács mögött.

A jogvédők tavaly márciusban szólították fel Szaúd-Arábiát, hogy határozza meg, mi számít boszorkányásgnak. A szaúdi jogrendszerben még büntető törvénykönyv sincs. 2007-ben kezdődött a szaúdi jogrend reformja, de a büntetőjogi kodifikáció még mindig nem történt meg, ezért a HRW felszólította Abdullah királyt, hogy tegyen eleget a nemzetközi normáknak.