Cipővel dobálózott a Vajdaságon felbőszült szerb politikusnő

Vágólapra másolva!
Cipődobálásig feszültek a Vajdaság szabályzása körüli politikai ellentétek csütörtökön a szerb parlamentben. Egy ellenzéki képviselőnő cipőjével megdobta Gordana Comic parlamenti alelnöknőt.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) egyik képviselőnője, Gordana Pop Lazic hozzávágta cipőjét az ülést vezető hölgytársához, Gordana Comic parlamenti alelnöknőhöz a szerb parlamentben, mivel az megintette az éppen felszólaló Aleksandr Martinovic SRS-képviselőt, majd szünetet rendelt el.

A történet az MTI szerint a hírügynökségek tudósításai ellenére kibogozhatatlan. Annyi biztos, hogy a Vajdaság új alaptörvénye körüli vita heves indulatok között zajlik a belgrádi törvényhozásban. Az első cipődobásra akkor került sor, amikor a Szerb Ortodox Egyház egyik vezetőjének, Irinej bácskai érseknek a statútummal kapcsolatos, a parlamenthez írt leveléről folyt a vita.

A múlt év őszén Újvidéken elfogadott törvény most került a belgrádi törvényhozás napirendjére. Ez Szerbiában nagyon erős érzelmi vihart váltott ki, sokan az északi autonóm tartomány elszakítására tett lépést látják benne. Az eddigi jelek szerint mindezek ellenére a parlamenti többséget kitevő pártok hajlanak az elfogadására.

A vajdasági autonómia nem új ötlet. A vajdasági közigazgatási egységnek három évtizedes hagyománya van. A Vajdaság 1974-től autonóm tartomány volt - még a délszláv háborúk előtti Nagy-Jugoszlávián belül. 1990-ben Slobodan Milosevic elvette az önkormányzati jogot a területtől, bár névlegesen megmaradt az autonómia. Így változatlanul van parlamentje és kormányzata a tartománynak, tényleges hatalmuk azonban korlátozott. A statútum ezt szélesítené ki. (Erről bővebben itt olvashat.)