Kegyelmet kapott Obama hálaadás napi pulykája

Vágólapra másolva!
Disney-parkba kerül az a 20 kilós pulyka, amelynek a hálaadás napi hagyomány szerint az amerikai elnök, Barack Obama kegyelmezett meg szerdán. Obama tíz hónapos elnöki ideje alatt először részesített valakit "elnöki kegyelemben".
Vágólapra másolva!

Megkegyelmezett első hálaadás napi pulykájának Barack Obama amerikai elnök, aki a hagyományok szerint meghagyta az életét egy sütőbe szánt szárnyasnak. Az Egyesült Államok elnöke a november utolsó csütörtökére eső hálaadás alkalmából minden évben megkegyelmez egy pulykának.

A tíz hónapja hivatalba lépett Obama ezzel első ízben gyakorolt elnöki kegyelmet. Obama a Fehér Ház északi oszlopcsarnokában állva, két lányával, Sashával és Maliával az oldalán kegyelmezett meg az állatnak. A pulyka élete hátralevő részét egy Disney-parkban töltheti "békében és békességben" - mondta az elnök.

Az Egyesült Államokban 1863 óta hivatalos ünnep a hálaadás napja, amelyet a feljegyzések szerint először 1621-ben ültek meg. A brit telepesek a mai Massachusetts állambeli Plymouth településen ünnepelték a jó termést egy őslakos indián törzzsel. Az amerikaiak minden évben november negyedik csütörtökén, baráti és családi körben, az elengedhetetlen pulykasült, tökpite és áfonyaszósz mellett ünneplik a hálaadást.