Nem Magyarországon alakították át night clubbá a volt templomot

Vágólapra másolva!
Nem Magyarországon, hanem egy másik kelet-európai országban alakítottak át sztriptízbárrá egy korábbi templomot. Az Apostoli Szentszék hivatalosan bejelentette, hogy újságírói pontatlanság miatt került Magyarország a hírekbe.
Vágólapra másolva!

Nem Magyarországon, hanem egy másik kelet-európai országban alakítottak át sztriptízbárrá egy korábbi templomot - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-vel.

Sajtójelentések szerint Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán kulturális minisztere csütörtökön újságíróknak azt mondta: eladhatóak vagy lebonthatóak a hívek által nem látogatott templomok, de nem alakíthatóak át éjszakai szórakozóhellyé, mint például Magyarországon. Mint írták, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a többi között egy magyarországi templommal példálózott, amelyet szerinte "night-clubbá alakítottak át, az oltáron pedig vetkőzőszámokat mutatnak be".

A bíboros elismerte, hogy egyes templomok fenntartása túl sokba kerülhet az egyházmegyéknek, mégis a "legnagyobb körültekintésre" intette az egykori szentélyek jövőjéről döntő illetékeseket. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken kiadott közleménye szerint testület elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek felvette a kapcsolatot az Apostoli Szentszékkel, mert Magyarországon ilyen esetről nem volt tudomásuk.

Gianfranco Ravasi hivatalosan azt mondta az MKPK elnökének, hogy nem Magyarországon, hanem egy másik kelet-európai országban alakítottak át sztriptízbárrá egy korábbi templomot. Magyarország egy újságírói pontatlanság miatt került csütörtökön a hírekbe.

Az MKPK tájékoztatása szerint az érsek azt mondta, hogy a másik kelet-európai országban sem az egyház fordította ilyen célra templomát, hanem "a korábban államosított vagy más módon világi kézre került templomok egyikében fordult elő ilyen eset".

Ravasi szerint a kérdés abban az összefüggésben merült fel, hogy a kommunista rendszer idején tömegesen pusztították el az egyházi kulturális javakat, műemlék épületeket, könyvtárakat, vallásos tárgyú műalkotásokat.