Elkobzott Nobel-békedíját követeli egy iráni ügyvédnő

Vágólapra másolva!
Shirin Ebadi Nobel-békedíjas ügyvédnő szerint az iráni hatóságok elvették a jogvédő tevékenységéért 2003-ban megkapott díját. A norvég külügyminisztérium döbbenetes lépésnek nevezte a díj elkobzását, amit az iráni kormány tagad. Irán szerint csupán a díjazott ügyvéd számláit zárolták, mert nem fizette be a kötelező adót.
Vágólapra másolva!

Elkobozták Iránban Shirin Ebadi Nobel-békedíját - közölte a díjazott ügyvédn, aki szerint a 2003-ban kapott medált és a hozzá tartozó oklevelet egy bankban bérelt széfből vitték el három héttel ezelőtt. Az iráni hatóságok azt is követelték tőle, hogy fizessen adót a díjjal járó 1,3 millió dollár után, azonban Ebadi szerint a díjra nem lehet a helyi törvények alapján adót kiszabni - írja a BBC.

Ebadi az Egyesült Államok által pénzelt, prágai székhelyű, fárszi nyelven sugárzó Farda rádiócsatornának nyilatkozva azt mondta, Teherán nyomásgyakorlási szándékát látja a számla zárolásában, de fogadkozott, hogy ez nem fog reá hatni. Megjegyezte, hogy ha az iszlám köztársaság vezetőit feldühítették az emberi jogok iráni helyzetéről készült jelentések, úgy jobban tennék, ha inkább e helyzeten javítanának.

A norvég külügyminisztérium döbbenetesnek és hihetetlennek nevezte a történteket, szóvivője szerint ez az első eset, amikor hatóságok ilyen lépést tesznek. Felszólították az illetékes iráni szerveket, hogy tiltakozzanak a hatóság lépése ellen. A Nobel-bizottság vezetője elfogadhatatlannak nevezte a történteket - jelentette az AP hírügynökség.

Irán tagad

Ramin Mehmanparaszt teheráni külügyi szóvivő a bejelentés után nem sokkal nyilatkozatban tagadta, hogy elkobozták volna a Nobel-békedíjat. A szóvivő közvetve megerősítette, hogy a hatóságok zárolták a Nobel-díjas ügyvédnő bankszámláját, mert "megtagadta az adó befizetését", szerinte azonban ez jogszerűen történt.

A szóvivő kijelentette: csodálkoznak azon, hogy a norvég hatóságok részrehajló álláspontot foglaltak el, és nem érti, miért kételkednek egyes országok Irán igazságügyi rendszerében. "Tiltakozunk minden ilyen fellépés ellen" - mondta Mehmanparaszt.

Ebadi a BBC-nek azt mondta, hazugság az iráni cáfolat, és felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy utazzon Iránba, és személyesen győződjön meg az emberi jogok ottani helyzetéről.

Ebadi korábban bírálta a hatóságok fellépését a vitatott iráni választások utáni tüntetéssorozat idején. Ezt követően az ügyvédnő férjét egyszer megverték Teheránban. A norvég minisztérium szerint "Dr. Ebadi és családja hatóság általi zaklatása azt mutatja, hogy Iránban a szólás szabadságával élőkre nagy nyomás nehezedik.

Az ügyvédnő a június 12-i választások előtt egy nappal elhagyta Iránt, mert egy konferenciára utazott. Azóta sem tért vissza, bár azt állítja, nem fél a "fenyegető üzenetektől". "Visszatérek, amint hasznára lehetek a hazámnak" - mondta a BBC szerint.