November 25-én Iránban elfogtak és azóta is fogva tartanak öt brit állampolgárt, akik vitorlás hajóval Irán felségvizeire tévedtek. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy egy vitorlásversenyen vegyen részt, és feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire. London magyarázatot kér.

Kedden az iráni hatóságok megerősítették, hogy elfogtak öt brit állampolgárt, akik vitorlás hajóval az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben. Teheránban magas szinten foglalkoznak az üggyel, Londonban viszont egyszerű konzuli esetnek tartják, ugyanakkor kedd estére már nyugtalanítónak nevezték, hogy Irán nem ad magyarázatot a vitorlázók elfogására.

"A briteket a Forradalmi Gárda haditengerészete tartóztatta le. A Forradalmi Gárda kötelessége a külföldi erőkkel való szembeszállás, és őrizetbe vételük a Perzsa-öbölben" - jelentette ki Ali Reza Tangsiri, a Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka.

Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő közölte, hogy a hatóságok vizsgálják az ügyet. Később az államfő kabinetfőnöke, Eszfandiar Rahim Masaje ezt azzal egészítette ki, hogy bíróság fog dönteni a tengerészek sorsáról.

Londonban magyarázatot kértek az iráni nagykövettől. A találkozó után a külügyminisztérium közölte: többször is hiába próbálták megtudni, hogy miért tartják fogva a hajósokat. Kérték azt is, hogy az illetőket kereshesse föl a konzulátus képviselője.

Közel egy hét telt el a letartóztatás óta. David Miliband brit külügyminiszter még hétfőn jelentette be, hogy öt brit állampolgárt tartanak őrizetben Iránban. A sportvitorlással Bahreinből Dubajba tartó briteket november 25-én tartóztatták fel, és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, és feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire. Miliband szerint brit illetékesek azonnal kapcsolatba léptek az iráni hatóságokkal, hogy tájékoztatást kérjenek, és mielőbb le tudják zárni az ügyet. A fiatalok jóhiszeműsége felől nincs semmi kétség - jelentette ki.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.