Megérkeztek Európába a Rózsa Floresék után kutató bolíviaiak

Vágólapra másolva!
Európában vizsgálja a Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoport hátterét a bolíviai ellenzék. Az ügyre ráállított két képviselő már meg is érkezett Írországba, szerdán pedig Magyarországra jönnek, hogy "megalapozott információkat" szerezzenek a csoportról.
Vágólapra másolva!

Bolíviai ellenzéki képviselők vizsgálódnak Európában a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében - jelentette be az ellenzék La Pazban, helyi idő szerint hétfőn este. Az Evo Morales elnökkel szemben álló Podemos (Szociális Demokratikus Erő) képviselőcsoport közleményben tudatta, hogy képviselőik - Bernardo Montenegro és Pablo Banegas - már Dublinban tartózkodnak.

A bolíviai ellenzéki képviselők az ír parlament jogi, emberi jogi és külügyi bizottsági képviselőivel folytatnak konzultációkat. Emellett tárgyalnak a dublini kormány képviselőivel, s az áprilisban, egy bolíviai kommandósakcióban agyonlőtt ír Michael Martin Dwyer családjával is.

Montenegro és Banegas is tagja volt annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a Rózsa-ügyet és a kommandósakciót vizsgálta. A testület kormánypárti tagjai november közepén olyan jelentést fogadtak el, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa-csoport mögött.

A bolíviai ellenzék már ekkor jelezte, hogy külföldön fognak nyomozni az ügyben, miután a kormánypárti képviselők nélkülük zárták le az ügyről készített összefoglaló jelentést (a jelentésről bővebben itt olvashat). A Rózsa Flores-ügyet vizsgáló bizottság ellenzéki tagjai szerint a jelentés értékelhetetlen és elfogult, ezért november közepén azt ígérték, hogy elutaznak Magyarországra és Írországba is, hogy tovább nyomozzanak.

Az ellenzéki képviselők európai útjának az a célja, hogy "megalapozott és átlátható" nemzetközi vizsgálódás alapján értékeljék a Rózsa-csoport tevékenységét és a hatóságok akcióit - mondta Montenegro, aki telefonon nyilatkozott a bolíviai sajtónak. A bolíviai képviselő hozzáfűzte, hogy szerdán Írországból Magyarországra utaznak, ahol a tervek szerint ugyancsak az ország hatóságaival folytatnak tárgyalásokat.

Korábban az ügyben eljáró bolíviai főügyész, Marcelo Sosa is jelezte, hogy delegációt készül küldeni Magyarországra, és itt vizsgálná egyes magyar állampolgárok szerepét az állítólagos összeesküvésben. A májusban felvetett delegációból akkor nem lett semmi, de az utazás szeptemberben még egyszer napirendre került: Sosa ekkor azt mondta, hogy a bolíviai belügyminisztérium és a külügyminisztérium egyeztet a jogi lépésekről, és megpróbálják kiterjeszteni a nyomozást külföldre (erről részleteket itt talál). Arról nincs információ, hogy ez a kezdeményezés meddig jutott.

A vizsgálat tárgyát képező csoportot április 16-án számolták fel kommandósok a Bolívia keleti részén található Santa Cruz tartomány azonos nevű fővárosában: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsát, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték egy szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

Érdeklik a bolíviai összeesküvés fejleményei? Ne maradjon le egyetlen ezzel kapcsolatos hírről sem! Kövesse rendszeresen az [origo] ezzel foglalkozó, tematikus címkeoldalát!