Gyurcsány után Orbán is célba vette Kínát

Vágólapra másolva!
Kínába utazott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok elősegítéséről tárgyaljon. Nemrég Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök szintén az ázsiai országban járt, ahogy a két politikus egymás után látogatott el Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökhöz is.
Vágólapra másolva!

Kínába utazott Orbán Viktor, hogy a gazdasági együttműködési lehetőségekről egyeztessen - közölte kedden Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője. A pártelnök hétfőn a parlamenti szavazások után utazott el, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok nagyságrendi növeléséről egyeztessen, és részt vesz egy konkrét gazdasági együttműködési lehetőségekről szóló tárgyalássorozaton is - tette hozzá. Szijjártó elmondta, hogy Orbán látogatása során tárgyal az alelnökkel, a kereskedelmi minisztérium, a külügyminisztérium, az energiaügyi hivatal és a vasútügyekkel foglalkozó minisztérium illetékeseivel, valamint gazdasági szereplőkkel.

Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök alig több mint egy hete érkezett haza Kínából. Az utazásról blogjában is beszámolt, mint írta, díszvendégként hívták meg egy high-tech kiállításra. Gyurcsány internetes naplójában a "lenyűgöző" ország gazdasági teljesítményét méltatta.

A két politikus alig pár nap különbséggel találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel is: Orbán Viktor az Egységes Oroszország párt november 21-i szentpétervári kongresszusa alkalmával az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről beszélgetett Putyinnal. Három nappal később viszont Putyin vendégül látta Gyurcsányt és feleségét, Dobrev Klárát egy magánvacsorán.

A Fidesz elnöke Nguyen Tan Dung vietnami miniszterelnökkel is találkozott ősszel, aki hivatalos magyarországi látogatásán szakított időt arra, hogy a kormány képviselői mellett Orbán Viktor Fidesz-elnökkel is találkozzon. Az [origo]-nak több fideszes politikus azzal magyarázta Orbán utóbbi időben megsokasodott külpolitikai találkozóit, hogy már a kormányzásra készül, és a külföldi állami vezetők is a leendő miniszterelnökként veszik számításba a pártelnököt (erről bővebben itt olvashat).