Vágólapra másolva!
Januárig nem lesz döntés Írországban a leányfalui gázoló, Francis Ciarán Tobin kiadatásáról, a dublini bíróság ugyanis elnapolta a tárgyalást. Az ír férfi 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két kisgyermeket, felelősségre vonni azonban nem tudták, mert elhagyta Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Januárig elnapolta Francis Ciarán Tobin kiadatási ügyének tárgyalását szerdán a dublini felsőbíróság. Mint arról az [origo] korábban beszámolt, várható volt, hogy az ír gázoló kiadatási ügye tovább húzódik, még az ír igazságügyi hatóság is azzal számolt, hogy a december 2-ára kitűzött tárgyaláson a kiadatásról nem döntenek.

Írország nem emelte be jogrendszerébe azt az uniós jogszabályt, amellyel meg lehetne akadályozni, hogy a gázoló az időt húzza.

Az ír állampolgárságú Tobin 2000-ben két kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun, amiért a magyar bíróság letöltendő börtönre ítélte, de ő távozott Magyarországról, így megúszta a büntetést.

Két évvel ezelőtt az ír bíróság egyszer megtagadta Tobin kiadatását arra hivatkozva, hogy ez csak akkor lehetséges, ha keresett személy az őt kikérő államból megszökik. Ez a feltétel azonban egy jogszabály-módosítás következtében pár hónapja kikerült a szabályozásból, így elvileg lehetővé vált a kiadatás.

Az ír gázoló ügyéről szóló cikkeinket itt megtalálja.