Ficóra hallgattak az MSZP helyett az európai szocialisták

Vágólapra másolva!
Hiába lobbiztak Robert Fico szlovák kormányfő pártja, a Smer ellen az MSZP európai képviselői, a jövő héten várhatóan az európai szociáldemokrata pártcsalád teljes jogú tagjává fogadják a Smert. Az MSZP több fórumon támadta a radikális és magyarellenes Jan Slotával szövetkező Ficót, de érveik nem sokat értek: Fico pártja az egyik legstabilabb szociáldemokrata párt Európában, a pártszövetségnek pedig kell a siker az elbukott EP-választás után.
Vágólapra másolva!

Várhatóan megbocsát Robert Ficónak és pártjának, a Smernek az Európai Szocialista Párt (Party of European Socialists - PES), és jövő hétfőn kezdődő kongresszusán teljes jogú tagjai közé emeli a szlovák kormányfő pártját. A Smer felvételét az európai szociáldemokrata pártokat tömörítő PES elnöksége javasolja a kongresszusnak, és bár az MSZP hevesen tiltakozott ellene, a PES egyik befolyásos cseh politikusa szerint - aki a Népszabadságnak nyilatkozott - nem is nyitnak majd vitát a tagság megadásáról.

A Smer 2006-ig ideiglenes tagja volt a PES-nek, ekkor azonban felfüggesztették, mert Robert Fico a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota radikális pártjával, az SNS-szel kötött koalíciót, és kormányát a bírálatok ellenére sem alakította át. Poul Nyrup Rasmussen, a PES akkori elnöke azzal indokolta a 2006. októberi döntést, hogy a pártszövetségnek ki kellett állnia "a demokratikus elvek, a szélsőséges pártokkal való együttműködés tilalma mellett".

Bár a két párt azóta is közösen kormányoz Szlovákiában, és az országot - és Fico vezette kormányát - számos bírálat érte például a kisebbségeket hátrányba hozó nyelvtörvénye miatt, a PES várhatóan mégis felveszi a Smert tagjai közé.

Eredménytelen MSZP-s lobbi

Az MSZP európai parlamenti (EP) képviselői többször tiltakoztak a - Magyarországgal sokáig kifejezetten feszült viszonyt fenntartó - Smer felvétele ellen. Tabajdi Csaba, a párt EP-delegációvezetője az elmúlt hetekben több közleményben bírálta a szlovák nyelvtörvényt, amelyet többek között "páratlan jogsértésnek" nevezett az EP egyik ülésén, és Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő szerint nagyon sok tárgyaláson szóba hozták a témát. Többek között arra hivatkoztak, hogy a PES alapszabályában a rasszizmussal és intoleranciával szembeni elszánt fellépés mellett az is szerepel, hogy a tagpártok nem működhetnek együtt szélsőséges pártokkal. Az MSZP-s lobbi azonban, úgy tűnik, eredménytelen marad - ismerte el Göncz.

A PES várható fordulata mögött többek között az európai politika változásai, gazdasági érdekek és a szlovák belpolitikai helyzet áll. A nyári EP-választások legnagyobb vesztese a PES volt, amely képviselői helyei negyedét elvesztette. Gyengült ugyan legnagyobb riválisa, az Európai Néppárt is, de messze nem akkora mértékben, mint a PES. Robert Fico szociáldemokrata pártja azonban jól tartja magát Szlovákiában: a november 15-i szlovákiai megyei választásokon a Smer növelte támogatottságát, az ellenzéki pártok viszont gyengültek.

Az [origo] a PES egyik, névtelenséget kérő tagjától úgy tudja, az európai szocialisták azt is számba veszik, hogy a Smer a jövő évi szlovákiai parlamenti választásokon akár egyedül is képes lehet kormányalakításra. Szerinte a PES-tagság a Smert tovább erősítheti a választásokon, így a felvétellel az európai párt kívülről is támogatná Ficóékat. Ezért cserébe elvárhatja, hogy Fico mindent megtegyen a pártját érő bírálatok tisztázásáért, például azzal, hogy változtat a nyelvtörvényen, vagy nagyobb távolságot tart az SNS-től. A Smer felvételéért a német és az osztrák képviselők lobbiztak a leginkább - tette hozzá, de a szlovákiai Új Szó című lap szerint a Smer élvezi a cseh és a skandináv szociáldemokraták támogatását is.

Fico erősebb az MSZP-nél

Göncz Kinga szerint tény, hogy a Smer jelenleg Európa egyik legstabilabb és legerősebb szocialista pártja, és a PES-nek számít a tagpártok sikeressége. Ráadásul a Smer többször jelezte, hogy a politikáját ért bírálatokat hajlandő megfogadni. Nem zárkóztak el például a nyelvtörvény módosításától, az EBESZ erről szóló tanácsainak megfogadásától - állította Göncz. Ezt nyugtázta az a monitoring munkacsoport is, amelyet még 2006-ban állított fel a PES abból a célból, hogy folyamatosan figyelje a szlovák pártot.

Az MSZP a hétfőn kezdődő PES-kongresszuson semmiképpen nem szavazza majd meg a Smer tagságát - mondta Göncz. Ha azonban a várakozásoknak megfelelően a többség támogatja a párt tagságát, javasolni fogják, hogy ne vegyék fel feltétel nélkül a PES-be, és továbbra is ellenőrízzék működését. Göncz azt mondta, az MSZP-n belül voltak, akik felvetették, hogy az MSZP tiltakozásul felfüggeszthetné PES-tagságát, ha a Smer ügye "hosszabb távon nem rendeződik".

Nem kell komolyan tartani attól, hogy a Fidesz jövőre a választási kampányban felhánytorgatná, hogy az MSZP nem tudott elég erőt mutatni a Smerrel szemben - állította Göncz, aki szerint az európai pártcsaládok soha nem homogének, a viszonyok bonyolultak, ezért nem érdemes ezt a belpolitikában felhasználni.