Továbbra is ölhetnek puszta kézzel bikát a zuluk

Vágólapra másolva!
Továbbra is lehet puszta kézzel bikaölési rituálékat folytatni Dél-Afrikában, miután a bíróság elutasította egy állatvédő csoport keresetét, amely megpróbálta betiltatni a a szerintük kegyetlen szokást. Az állatot egy rituálé során csoportosan rohanják le a fiatal zuluk.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé vitte a zulu királyt az Animal Rights Africa (ARA) nevű állatvédő szervezet, mert kifogásolták annak módját, ahogy a zuluk egy évente megrendezett rituálén az állatot megölik. A Kwazulu-Natal nevű dél-afrikai tartományban megrendezett hálaadási eseményen a fiatalok puszta kézzel végeznek a bikákkal.

Az ARA azt állítja, hogy a bika megölése körülbelül 40 percig tart és több tucat férfi részvételével zajlik, akik ugrálnak az állaton, hogy eltörjék a nyakát. A szervezet szerint a procedúra "kegyetlen és hosszadalmas".

A pietermaritzburgi legfelsőbb bíróság egy antropológusra hivatkozva utasította el a keresetet, aki kijelentette, az ARA állításai valótlanságon és szóbeszéden alapulnak. Az ARA ezután a jogászaival fog egyeztetni a további teendőkről - írja a BBC online kiadása.

Michelle Pikover a szervezet részéről a BBC-nek azt mondta, hogy a királyt "utolsó mentsvárként" idézték a bíróságra. Mint mondta, évek óta számos szervezet megpróbált közeledni a zulu királyi házhoz azzal, hogy tárgyaljanak velük az állatok megölésének módjáról, de eddig egyetlen találkozóra sem került sor. "Valójában teljesen bezárnak előttünk minden ajtót, ezért is vittük bíróság elé az ügyet" - mondta.

A bírósági döntés vegyes reakciókat váltott ki. A parlament egyik tagja, Albert Mncwango a lapnak azt mondta, hogy az állat leölése "egyetlen percig sem tart". Mncwango azt mondta, számos ilyen szertartáson vett részt, és ezek a zulu kultúra fontos részét képezik. "Mint zulu, nagyon boldog vagyok, hogy részt vehetek egy kulturális gyakorlaton, amely nagyon szent és kedves nekünk, zuluknak" - mondta. A szervezet ugyanakkor nagyon csalódott volt a döntést követően.

A rituáléra a zulu gyökerű Jacob Zuma elnök által lakott tartományban kerül sor minden évben.