Orbán Viktorral készült közös fotóval és Orbántól származó idézetekkel kampányol Erdélyben Traian Basescu román elnökjelölt és az őt támogató párt. Az elnökválasztás második fordulóját vasárnap rendezik, Basescu ellenfele, a szociáldemokrata Mircea Geoana tűnik esélyesebbnek.

Orbán Viktorral készült közös fotóval és az idei Tusványosi Szabadegyetemen készült közös videofelvétellel kampányol Traian Basescu Erdélyben, a romániai elnökválasztások második fordulója előtt. Basescu Orbán tusnádfürdői nyilatkozatából azt a részt idézi, amikor a Fidesz elnöke azt mondta, "mi abban vagyunk érdekeltek - mint az Európai Néppárthoz tartozó közösség -, hogy Romániában a parlamenti választásokon a velünk együtt működő, velünk egy közösséghez tartozó demokrata párt nyerje a választásokat és az ő elnökjelöltje. Ebből nem csinálok titkot, ha szükséges, akkor kampányeseményre is állok rendelkezésére az elnök úrnak."

Az Orbán nyilatkozatát idéző kisfilm a www.basescu-szekelyek.ro honlapon is megtekinthető, de a Basescut jelölő Demokrata-Liberális Párt a Krónika című erdélyi napilapban egész oldalas hirdetést is vásárolt, ahol a tusnádfürdői közös fotó látható és egy Orbán-idézet olvasható: "A második fordulóban Traian Basescura szavaznék". "Miért ne bíznánk benne" - áll az Orbán-szöveg mellett.

A román elnökválasztások vasárnapi második fordulójában a jelenleg is hivatalban lévő Basescu kihívója a szociáldemokrata Mircea Geoana. A november 22-i első fordulót Basescu nyerte enyhe előnnyel. A közvélemény-kutatások szerint a második fordulóban Geoana az esélyesebb.