Vágólapra másolva!
Elfogták a guineai elnök korábbi szárnysegédjét, aki csütörtökön merényletet követett el ellene. A közel egy éve államcsínnyel hatalomra került Moussa Dadis Camara szenegáli diplomaták szerint egy orvos kíséretében Marokkó felé tart.
Vágólapra másolva!

Elfogták azt a katonatisztet, aki merényletet kísérelt meg a guineai junta vezetője ellen - közölte egy guineai illetékes. A 11 hónapja államcsínnyel hatalomra került Moussa Dadis Camarára csütörtök este lőtt rá a fővárosban korábbi szárnysegédje, Abubakar Toumba Diakité.

"Volt szárnysegédje az államfő életére tört, de hála istennek, az elnök jól van" - mondta Idrissa Chérif, a junta szóvivője, aki nem volt hajlandó megerősíteni azt az értesülést, hogy Camara valóban a fején sérült meg, ahogy azt egy katonai illetékes állította.

A korábbi szenegáli hírek szerint Szenegálból mentőrepülőgépet küldtek Conakryba a sebesült elnökért, hogy Dakarba szállítsák. Szenegáli diplomáciai források azonban közölték, hogy Camara úton van Marokkó felé egy szenegáli orvos kíséretében.

A guineai hatóságok szerint a merénylet a főváros központjában álló Koundara katonai táborban történt, a sebesült Camarát kezelésre egy másik támaszpontra szállították. A volt szárnysegéd őrizetbe vételét Moussa Tiegboro Camara államtitkár jelentette be a guineai állami rádióban.

Guineában két hónapja súlyos válság van, amióta szeptember végén katonák békés tüntetőkre lőttek egy conakryi stadionban. A mészárlásban 157-en meghaltak és a túlélők elmondása szerint a katonák napokon át számos nőt megerőszakoltak. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy Camara korábbi ígérete ellenére kilátásba helyezte, hogy indul a januári elnökválasztáson.