Irán berendelte Svájc nagykövetét a minarettilalom miatt

Vágólapra másolva!
Berendelte Svájc teheráni nagykövetét szombaton az iráni külügyminisztérium, és élesen bírálta a november végi svájci népszavazást, amelyen a szavazók több mint 57 százaléka támogatta, hogy tiltsák meg a minaretek építését az országban.
Vágólapra másolva!

Az ilyen döntések, mint amilyen a minaretek építése elleni népszavazás megtartása, beteges iszlámellenes félelmet és idegenellenes előítéletet szítanak Európában - idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség a teheráni külügyminisztérium állásfoglalását.

Svájcban igennel szavazott a többség a minaretek építésének tilalmáról szóló népszavazáson. Az alpesi országban vasárnap tartottak referendumot a muzulmán vallási épületek betiltásáról: a kezdeményezők az ország "iszlamizálódását" akarják megakadályozni a tilalommal, az ötletet azonban sok támadás érte, mert diszkriminatívan sérti a vallásszabadságot.

A referendumot a svájci parlament legnagyobb pártja, a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP), valamint a vallási gyökerű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai kezdeményezték, hogy "megakadályozzák a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását". A minaret-ellenes politikusok azzal érveltek, hogy a muzulmánok által emelt vékonyka tornyok nem csupán vallási épületek, hanem politikai szimbólumok, amelyek hosszú távon alakítanák át Svájcot. A tilalom támogatói szerint a minaretek engedélyezésével az iszlám hagyományokon alapuló saría ideológia és törvénykezés nyer teret az országban, amely összeférhetetlen a svájci demokráciával.