26 évet kapott a Perugiában megölt diáklány lakótársa

Vágólapra másolva!
Több mint húsz év börtönre ítélte egy olasz bíróság azt az amerikai fiatal lányt és korábbi olasz barátját, akiket egy brit diáklány meggyilkolásával vádoltak. Az áldozatot 2007 őszén találták holtan az elítélt lánnyal közös albérletében.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek talált pénteken egy olasz bíróság egy fiatal amerikai nőt és egy olasz férfit egy brit lány brutális meggyilkolásában. A perugiai bíróság a 22 éves Amanda Knox-ot gyilkosságért és szexuális erőszakért 26 év börtönre, 25 éves barátját, az olasz állampolgár Raffaele Sollecitót 25 év börtönre ítélte. Az amerikai lány az ítélet hallatán zokogásban tört ki.

Az áldozat a 21 éves Meredith Kercher volt, aki Erasmus-ösztöndíjjal tanult a középolasz városban.. A Nagy-Britannia Surreyben élő és a leedsi egyetemre járó brit lány holttestét 2007. november 1-jén találták meg abban a házban, amelyet ő és Amanda Knox együtt béreltek, míg Perugiában tanultak. A halottkém megállapította, hogy a brit lány torkát többször átvágták. A nyomozók azt feltételezték, hogy a gyilkosság összefüggésben lehet droggal és szexszel.

A rendőrök hamar őrizetbe vették Amanda Knoxot, aki kezdettől tagadta, hogy köze lenne a brit lány megöléséhez. Őrizetbe vették az amerikai lány olasz barátját, Raffaele Sollecitót is egy közös ismerősükkel, Rudy Hermann Guedével együtt. Sollecito is tagadott, az afrikai származású, de gyerekkora óta Olaszországban élő Guede viszont azt mondta, hogy a brit diáklány halálakor a helyszínen volt, de ő is tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Ennek ellenére Guede-t egy külön perben, októberben 30 év börtönre ítélték azzal a váddal, hogy ő fogta le az áldozatot, az amerikai lány és olasz barátja pedig elvágták a brit lány torkát. A vágás nem sértette meg a nyaki ütőeret, a lány halálát a nagy vérveszteség okozta.

Az ügyészség szerint az történt, hogy az amerikai lány és a barátja drogoztak, majd csoportszexet kezdeményeztek, de Meredith Kercher elutasította ezt, ami miatt szóváltás kezdődött, végül Knox késsel támadt a brit lánynak, miközben a barátja és a másik férfi lefogta őt. Az amerikai lány mindvégig azt állította, hogy a gyilkosság idején olasz barátjával volt annak lakásán, ahol füveztek, szeretkeztek és tévéztek.

Az ügyészség szerint az elkövetők először megpróbálták úgy rendezni a gyilkosság helyszínét, mintha sikertelen betörés történt volna, kitörték például az ablakot, hogy úgy tűnjön, kívülről hatolt be valaki a szobába. A rendőrség azonban hamar rájött, hogy nem így történt - írja a BBC. Gyanút keltett az is, hogy az amerikai lány furcsán viselkedett a holttest megtalálása után, állítólag cigánykereket vetett, miközben a rendőrségi kihallgatására várt.

Az ügy azért is nagy figyelmet kelt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, Seattle-ben, mert az amerikai média a tárgyalás idején azt állította, hogy Knox nem kap tisztességes bírósági eljárást Olaszországban. A sajtó szerint ugyanis megkérdőjelezhető az ügyész megbízhatósága, mivel eljárás folyik ellene hatalommal visszaélés és rosszhiszemű szakmai munkavégzés miatt.

A pénteki ítélethirdetés után Amanda Knox apja azt mondta, hogy a család harcolni fog a lányáért, hisznek az ártatlanságában. Az amerikai lányt és barátját a súlyos börtönbüntetés mellett súlyos pénzbüntetésre is ítélte a bíróság. Fejenként egymillió eurót kellene fizetniük az áldozat szüleinek kártérítésként, ezen kívül pedig Amanda Knoxnak 40 ezer eurót kell adnia egy perugiai bárpincérnek, akit hamisan megvádolt a gyilkossággal.

Az áldozat szülei azt mondták: elégedettek az ítélettel, de "nem ünnepelnek" - írja a BBC.