400 görög tüntetőt vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
Rendőrökkel csaptak össze fiatal tüntetők Athénban és Szalonikiban. A fiatalok a tavaly agyonlőtt 15 éves diák halálának egyéves évfordulóján mentek a görög városok utcáira. Öt ember megsérült, köztük az athéni egyetem rektora, akinek az irodáit elfoglalták a diákok. Négyszáz tüntetőt állítottak elő.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkolló tüntetéseket tartottak fiatalok több ezres csoportjai Görögország két nagyvárosában vasárnap. Egyéves évfordulója van annak, hogy egy fiút tavaly agyonlőtt a rendőrség.

Athén és Szaloniki központjában a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akiket kövekkel és szeméttel hajigáltak meg. Egyes helyeken a menetekből kiváló kisebb csoportok gyújtogattak és törtek-zúztak is az utcákon. Öt ember megsérült, köztük az athéni egyetem rektora, akinek az irodáit elfoglalták a diákok. A rendőrség könnygázzal és gumibotokkal válaszolt. A zavargások kezdete óta négyszáz embert állítottak elő.

A tüntetések már szombat éjjel megkezdődtek. A megmozdulásokra a hatóságok tudomása szerint külföldről is érkeztek anarchisták. A kormány hatezer rendőrt mozgósított az évfordulóra.

A BBC tudósítója szerint Athén utcáit elárasztották a fekete színű ruhákba öltözött anarchista fiatalok. A rohamrendőrök - akik a tavalyi lövöldözések óta a tüntetők legfőbb ellenségének számítanak - minden sarkon felsorakoztak. A demonstráció tervezett útvonalán a kirakatokat acélredőnyökkel borították be.

A 15 éves Alexisz Grigoropulosz halála tavaly országszerte hetekig tartó zavargásokat váltott ki Görögországban. A fiút egy rendőr gellert kapott lövedéke ölte meg. A zavargásokat csak szította a gazdasági válság és a magas fokú munkanélküliség: a fiatalok a kormány lemondását követelték. Azóta új, baloldali kabinet alakult Görögországban, de a helyzet nem sokat változott.