Euróra váltottak a dollárról a drogkartellek

Vágólapra másolva!
Sokkal egyszerűbb, gyorsabb, könnyebb és helytakarékosabb 500 eurós bankjegyekkel csempészni az illegális forrásokból származó készpénzt, mint 100 dollárosokban. Az Europol szerint legalábbis erre jutottak a drogkartellek, amelyek a mosott pénzt így szállítják keresztül Európán, de már Kolumbiában is egyre több 500 eurós köteget fedeznek fel a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Euróra váltottak a nagy drogkartellek az amerikai dollárról - írja a brit Guardian. Az Europol rendőrségi szervezet szerint már nagycímletű eurós bankjegyek segítségével mossák tisztára a vagyonukat a dorgkereskedők. Eddig ugyanis, ha nagy készpénzösszegeket szállítottak, akkor azt igyekeztek 100 dolláros bankjegyekben megtenni, azonban a jóval többet érő 500 eurós bankókkal csomó helyet és súlyt tudnak megspórolni.

Egyetlen készpénzszállítmányban 3,3 milliárd forintnak megfelelő bankjegyet találtak az amerikai rendőrök - méghozzá 500 eurós címletekben. A pénzt az Egyesült Államokból Londonba vitte volna a British Airways járata. A popkultúrában is megjelent a Guardian szerint az új címlet: Jay-Z amerikai rapper egyik legújabb videóklipjében is 500 eurósokat számol (A klipet itt tekintheti meg, az 500 eurósok az 53. másodperben bukkannak fel).

Rob Wainwright, az Europol igazgatója közölte, hogy az európai rendőrségek közös akciót tartottak az ilyen pénzszállítmányok lefülelésére a múlt héten. "Találkoztunk olyan példákkal, hogy a nagyértékű bankjegyeket müzlis dobozokba, autógumikba és teherautók rejtett zugaiba dugták el" - mondta Wainwright. A kolumbiai hatóságok szerint 2007 januárja és júniusa között még csak 300 ezer dollár értékű euró áramlott az országba, de 551 millió értékben hagyta el Kolumbiát.