Amerikai ajándékkal indult a klímacsúcs

Vágólapra másolva!
Az emberre veszélyesnek nyilvánította az amerikai kormány az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, amivel megnyílik a lehetőség arra, hogy az Egyesült Államok hatósági eszközökkel lépjen fel a gázkibocsátás ellen. A hétfőn megkezdődött koppenhágai klímacsúcson üdvözölték a vélhetően szándékosan erre az időpontra időzített döntést.
Vágólapra másolva!

Egy az Egyesült Államokban tett bejelentésnek örülhettek talán a legjobban a hétfőn megkezdődött koppenhágai klímacsúcs résztvevői. Az amerikai kormány közölte, hogy az üvegházhatást okozó gázokat az emberi egészségre veszélyesnek tekinti, ami azt jelenti, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóságok felléphetnek a gázkibocsátás csökkentése érdekében.

"Felhatalmazást és kötelezettséget kaptunk arra, hogy ésszerű erőfeszítéseket tegyünk" az üvegházhatást okozó gázok ellen - fogalmazott az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) vezetője, Lisa Jackson. "2009 úgy kerül be a történelemkönyvekbe, mint az év, amikor az Egyesült Államok kormánya elkezdett foglalkozni az üvegházhatást okozó gázszennyeződéssel" - idézi a BBC Jacksont.

Már hónapok óta várható volt ez a bejelentés, az EPA ugyanis már áprilisban veszélyesnek minősítette a szén-dioxidot és a globális felmelegedéshez hozzájáruló egyéb gázokat, de a kormányzati intézkedés előtt társadalmi vitát kellett folytatni az ügyben. Lisa Jackson szerint a júniusi határidőig 300 ezer vélemény érkezett hozzájuk, és ezek feldolgozása eltartott egészen mostanáig.

A bejelentés időzítésének ugyanakkor vélhetően köze van a koppenhágai klímacsúcshoz is, amelynek az Egyesült Államok az egyik főszereplője. A konferencia célja egy átfogó nemzetközi egyezmény létrehozása a klímaváltozás megfékezésére, és ez csak úgy lehet sikeres, ha az USA aktív szerepet vállal benne.

Barack Obama elnök már a kampányában azt ígérte, hogy elődjéhez képest jóval komolyabban veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet, kezét ugyanakkor megköti az, hogy a szenátus még nem fogadta el a gázkibocsátás csökkentéséről szóló törvényt. Így Obama a klímacsúcson nem tud teljesen megalapozott ígéreteket tenni az USA vállalásairól, mert ezeket elvileg a törvényhozás utólag felülírhatja. Ezen a képen változtat most az EPA felhatalmazása, ez ugyanis azt jelenti, hogy a szenátus előtt lévő törvény mellett egy új eszköz is van az amerikai kormány kezében az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

A koppenhágai csúcs résztvevői üdvözölték a hétfői bejelentést (a csúcs első napjáról ebben a cikkben olvashat). Egy európai uniós szóvivő úgy fogalmazott, hogy ez mutatja "az elszántság mértékét" Obama elnök részéről. Az ENSZ nemzetközi klímakutatási testületének elnöke, Rajendra Pachauri pedig azt mondta, hogy az Obama-kormányzat megmutatja, hogy képes cselekedni addig is, amíg a törvény függőben van.