Vágólapra másolva!
Több ezer zsidó telepes tüntetett Jeruzsálemben az izraeli kormány döntése ellen, amellyel befagyasztotta a ciszjordániai telepeken a további építkezést. A miniszterelnök a palesztinok felé akart gesztust tenni a béketárgyalások érdekében, de felbőszítette a telepeseket.
Vágólapra másolva!

Mintegy tízezer zsidó telepes és szimpatizánsaik tüntettek Jeruzsálem belvárosában tiltakozásul az izreali korműány egy intézkedése ellen. A kormány egy időre befagyasztotta az új lakások építését a ciszjordániai zsidó telepeken. A telepesek "erődemonstrációnak" szánták a megmozdulást, hogy jelezzék, szembeszállnak a kormánydöntéssel. A megmozdulás résztvevőinek nagy része ortodox zsidó volt, és sok volt közöttük a tizenéves.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök november végén jelentette be a befagyasztást, hogy megkísérelje elérni az egy éve megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését. A palesztinok szerint azonban a csak tíz hónapig érvényes döntés nem hiteles, mert nem foglalja magába a Kelet-Jeruzsálemben épülő 3000 otthont. Erre a városrészre a palesztinok leendő államuk fővárosaként tekintenek, de már mintegy 180 ezer zsidó él ott. A palesztinok addig nem újítják fel a béketárgyalásokat, amíg az összes építkezés le nem áll.

Netanjahu a döntéssel felbőszítette a telepeseket is, akik közül sokan nem akarják abbahagyni a terjeszkedést. A miniszterelnök azzal érvelt a döntése mellett, hogy az Izrael tágabb érdekeit szolgálja, és közölte: ez egyszeri döntés volt, utána folytatódhatnak az építkezések. Az 1967-es háborúban elfoglalt Ciszjordániába mintegy 300 ezer zsidó települt már be.

Zsidó telepesek Ciszjordániában több helyütt akadályozták vasárnap a moratóriumnak érvényt szerző biztonságiakat. Izraeli katonákat támadtak meg, rálőttek Náblusz mellett egy palesztin házra, traktorokat és autókat gyújtottak fel.