Blair mindenképp lerohanta volna Irakot

Vágólapra másolva!
Tony Blair volt brit miniszterelnök egy, a BBC-nek adott interjúban kijelentette: akkor is helyes döntésnek tartotta volna Szaddám Huszein eltávolítását a hatalomból, ha annak idején biztosan tudja, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei. Szerinte az elég ok volt, hogy a diktátor veszélyt jelentett a térségre.
Vágólapra másolva!

Tony Blair szerint helyes döntés lett volna eltávolítani Szaddám Huszein néhai iraki elnököt még akkor is, ha nem lettek volna hírszerzési értesülések a rezsim tömegpusztító fegyvereiről.

Az előző brit kormányfő a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott - részleteiben már szombaton ismertetett - interjúban nyíltan kijelentette: az e fegyverek létezését valószínűsítő értesülések nélkül "más érveket kellett volna alkalmazni" a 2003-as az iraki katonai beavatkozás igazolására.

Az iraki háború ügyében eddig két vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában. Az egyik megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban, ugyanakkor felmentette a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól. A most tartó harmadik vizsgálat várhatóan 2010 elején meg fogja hallgatni Blairt is.

A tisztségéből 2007-ben távozott Blairt mindazonáltal e vizsgálat óta sokan vádolják azzal, hogy a brit parlament félrevezetésével vitte háborúba az országot.

"El nem tudom képzelni, hogy jobb helyzetben lennénk, ha (Huszein) és két fia még mindig hatalmon lenne" - mondja Tony Blair a BBC-műsorban. Megjegyzi azonban, hogy ez roppant nehéz kérdés, éppen ezért megérti azokat az embereket, akik akkor és most is a háború ellen foglaltak állást. "Nekem viszont végül is döntenem kellett" - teszi hozzá.

Arra a kérdésre, hogy valóban az iraki tömegpusztító fegyverek létének feltételezése volt-e a fő tényező a háború megindításáról szóló döntésben, Blair kitérően azt mondja: a fő tényező az volt, hogy Szaddám Huszein fenyegetést jelent a térségre, és "ennek egyik aspektusa a tömegpusztító fegyverek fejlesztése volt".

A brit liberális demokraták volt vezetője, Sir Menzies Campbell ugyanakkor kijelentette, ha Blair annak idején így beszélt volna, nemhogy a parlament alsóházában, de még a kormányban is nehezen talált volna kellő számú támogatóra a háborúban való részvételhez.

A BBC által ugyancsak megszólaltatott Hoshyar Zebari, Irak jelenlegi külügyminisztere viszont azt mondta, a Husszein-rezsim által okozott szenvedéseket megtapasztaló irakiak nevében támogatja Blair állásfoglalását. "Megérte" - jelentette ki a háborúról, a diktatúra bűneire utalva. Zebari kurd származású, vagyis ahhoz a népcsoporthoz tartozik, amely ellen 1988-ban Szaddám Husszein vagyi fegyvereket vetett be Irak területén.