"Négy órát ültünk az utcán megbilincselve" - a Koppenhágában előállított egyik magyar beszámolója

Vágólapra másolva!
Eltúlzott volt a rendőrök fellépése a koppenhágai klímacsúcs idején tűntetők ellen szombaton - állította az [origo]-nak egy magyar környezetvédelmi aktivista, akit szintén bevittek a rendőrök. Hat órán át tartott a procedúra, amelyből négy órát a hideg aszfalton ülve töltöttek megbilincselve. Mint mondta, az embereket felháborította a rendőrség fellépése.
Vágólapra másolva!

"Mindenféle ok nélkül támadta meg a tüntetőket a rendőrség, akik egy bejelentett, békés demonstráción vettek részt" - mondta az [origo]-nak Kosztolányi Bálint, a Koppenhágában szombaton előállított négy magyar tüntető egyike. Ő a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Kollégiumában megismert barátaival utazott a klímacsúcsra.

A dán fővárosban szombaton tízezrek követeltek határozott lépéseket az éghajlatváltozás ellen az ENSZ klímakonferencia résztvevőitől. A rendőrség összesen 968 embert állított elő. A rendőrség szerint 13 ember kivételével mindenkit szabadlábra helyeztek, konkrét bűncselekmény gyanúja három embernél merült fel. Az előállítottak között voltak magyarok is. A tüntetés szervezői szerint a hatóság ok nélkül vett őrizetbe ártatlan embereket, és megsértették emberi jogaikat. (Erről további részleteket itt olvashat.)

A körülbelül hat órán át tartó fogva tartásuk körülményeiről Kosztolányi elmondta: "Sétáltunk a demonstráción sok egyéb tüntetővel egyetemben, amikor a rendőrség elindult a tömeg felé. Mindenki futni kezdett majd szemben is kifejlődött egy rendőrsorfal. A kordon részben rendőrségi minibuszokból állt, felállítása után senki nem tudta, hogy miért történt az akció, a rendőrség nem volt hajlandó semmit sem elárulni az akció céljáról"

A területet körbezárták, és amíg a tüntetők békésen viselkedtek, a rendőrség eljárása "rendkívül agresszív és kényelmetlen volt" - állította. Mint mondta, a körbezártak között krisnások zenéltek, páran táncoltak, de leginkább tanácstalanság volt érzékelhető. A tüntetők számára akkor vált világossá, hogy le fogják őket tartóztatni, amikor a rendőrség kutyákkal jelent meg.

A tüntetőket a belvárosból egy több kilométerre lévő elhagyott gyárépületbe vitték: "Maga az előállítási procedúra hosszú időt vett igénybe, mivel egyenként beszéltek minden emberrel. A gyárépületből már relatíve gyorsan - 2 óra várakozás után - elengedtek, de előtte négy órát ültünk az utcán, végig megbilincselve. A négy magyar közül ketten lányok voltak, akik természetesen felfáztak a decemberi utcán ülés után" - mondta. Az egyik magyar lány a már lezárt kordonba ment fotózni.

A tüntetés, amelyen a magyarok is részt vettek, Kosztolányi szerint a klímaváltozás rendszerszintű okainak orvoslásáról szólt. Ezt egy gyors példával szemléltette: "a tüntetők szerint a jelenlegi rendszer lényegi természete a természet kizsákmányolása, amit nem old meg, ha a Coca-Cola Hopenhagen címmel koncerteket tart a pályaudvar mellett".

A klímacsúcs általános hangulatáról azt mondta, hogy "rendkívül tevékeny". "Az embereket azonban felháboríthatja a rendőrség antidemokratikus fellépése, ami a mai napon is folytatódott, bár ma csupán 200 letartóztatottról hallottam" - tette hozzá. (Helyszíni riportunkat Koppenhágából itt olvashatja el.)

Kosztolányi az incidens ellenére néhány napot még Koppenhágában marad, hétfőn globalizmus ellenes kritikusok előadásait szeretné meghallgatni. A tüntetésen több mint 100 magyar fiatal vett részt többek között a Greenpeace Magyarország, a Védegylet, a Lehet Más a Politika (LMP) képviseletében, de többen önállóan utaztak a klímacsúcsra.