Bukott angyal borzolta fel három ország idegeit

Vágólapra másolva!
Az egyik Amanda Knox hajléktalanoknak vásárol szendvicseket, a másik drogmámorban vágja el lakótársa torkát. Szinte feloldhatatlan ellentmondások jellemezték annak az amerikai lánynak a ügyét, aki a decemberi első fokú ítélet szerint kegyetlenül megölte brit társát. A gyilkosság három ország közvéleményét háborította fel. A bizarr ügyet bliccelésen lebukott tettestárs, banálisnak tűnő perdöntő bizonyíték és cigánykerekező gyanúsított tette még furcsábbá.
Vágólapra másolva!

2007. november 1-jén este Amanda Knox seattle-i amerikai diák, Raffaelle Sollecito, Knox olasz barátja és Rudy Guede, elefántcsontparti bevándorló megérkeztek a Perugiába, egy domb alján található kis házhoz. Itt lakott Knox és másik három diáklány, akik közül ketten ekkor nem voltak otthon. Knox brit szobatársnője, Meredith Kercher két brit barátnőjével filmeket nézett egész délután, majd amikor hazaért, akkor látta meg Knoxot és a két fiút: hármasban csaptak szexorgiát. Ebben ő nem akart részt venni, mégis kényszerítették, majd behurcolták hálószobájába, ahol a két férfi segítségével bedrogozva Knox elvágta a torkát.

Ez volt a brit Times szerint az ügyészség verziója a brutális gyilkosságról. Az ügyészek szerint a gyilkosság után a kisstílű helyi drogdíler Guede Németországba menekült, Knox és Sollecito pedig kitakarították a házat.

Knox és barátja egészen más történetet adtak elő. Eszerint az éjszakát Sollecito lakásán töltötték, és egy betörő követte el a gyilkosságot. A tolvaj szerintük Guede volt, akinek DNS-nyomait a ház több pontján meg is találták. Azonban Knox DNS-ét is megtalálták az olasz nyomozók több helyen - például a gyilkosság elkövetéséhez használt eszközön, egy konyhakésen is.

Az ügyészség gyanúját erősítette, hogy Knox vallomásai ellentmondásosak voltak, olyan vallomást is tett, amit később visszavont. Meggyanúsította a gyilkossággal a kongói Patrick Diya Lumumbát is, aki egy helyi bár tulajdonosa volt, és akinél Knox és a meggyilkolt Kercher is dolgozott korábban. Lumumbát az olasz hatóságok őrizetbe vették, meggyanúsították azzal is, hogy betört a gyilkosság helyszínére, de később szabadon engedték. Ráadásul kiderült, hogy betörésről szóló történet sem igaz, mert a rendőrség szerint az ablakot belülről törte ki valaki.

Tovább bonyolította az ügyet, amikor Guedét teljesen véletlenül - egy vonatos bliccelés miatt - elfogták Németországban. Guede különös vallomást tett. Állítása szerint az angol lánnyal akart lefeküdni, azonban nem volt a házban óvszer. Ráadásul borzasztóan csikarni kezdett a hasa a korábban elfogyasztott fűszeres kebabtól, így elvonult a vécére, ahol elkezdett zenét hallgatni, emiatt nem hallotta a sikolyokat.

Amikor később kijött a vécéről, azt látta, hogy Kercher hullája fölött áll Sollecito, kezében a gyilkossághoz használt késsel. Ezután egymásnak estek, Guede könnyebben megsérült, Sollecito pedig elmenekült. Guede a bejárati ajtó felől női hangot hallott, ez a védelem szerint Knox lehetett. Ügyvédei szerint azért menekült el Németországba, mert félt, hogy a gyanús körülmények miatt ő lesz az elsőszámú gyanúsított - idézte vallomását a Times.

Kegyetlen gyilkosságért kemény ítélet

Az olasz bíróság december 5-i első fokú ítélete szerint Knox és Sollecito ölték meg Kerchert. Knox 26, Sollecito pedig 25 év börtönt kapott. Guedét még októberben 30 év börtönre ítélték gyilkosságért és nemi erőszakért. A meggyilkolt lány családjának ügyvédje annyit mondott az ítélethirdetés után: "Megkaptuk, amiben reménykedtünk".

Több furcsa részletre azonban nem adott magyarázatot az eljárás. Nem derült ki, hogy hogyan keveredett egy helyre a három elítélt. Az sem derült ki, mi volt Knox furcsa viselkedésének magyarázata. A holttest megtalálása utáni első kihallgatása előtt például cigánykereket vetett. Barátjával két nappal a gyilkosság után szexi alsóneműt vásároltak. Furcsa módon mosolygott egyik tárgyalásán, ám az ítélethirdetéskor már nem volt ilyen vidám: ügyvédje talárjába temetkezve zokogott.

Forrás: AFP
"Egy angyal arca - egy gyilkos szemei"

A Knox-család a BBC szerint közölte az ítéletet követően, hogy változatlanul hisznek lányuk ártatlanságában. "Tudjuk, hogy ártatlan" - nyilatkozta Knox apja a sajtónak december 5-én. Szerinte az olasz média is lányuk ellen volt, ami az ítéletet is befolyásolhatta.

A Knox és a Sollecito családot anyagilag is megviseli az ítélet, mivel egy-egymillió eurót kell fizetniük Kercher anyjának és apjának, további 800 ezret pedig a testvéreinek. A perugiai bártulaj, Patrick Lumumba is kap 40 ezer euró kártérítést, amiért meghurcolták. A brit Daily Mail szerint Knox és Sollecito ügyvédei már dolgoznak a fellebbezésen.

Gyenge bizonyítékok

A család ügyvédei állítják, a bizonyítékok gyenge lábakon állnak. A gyilkossághoz használt késen ugyanis olyan DNS-nyomokat találtak, amelyek a védelem szerint egy brit vagy amerikai bíróságon nem állnák meg a helyüket - írja a Daily Mail. A brit lap szerint ráadásul a késsel készített vacsorát korábban a házban lakó Knox, így gond nélkül rákerülhettek DNS-mintái. A védelem azt is állította, hogy a bíróság nem kezelte megfelelően a DNS-mintákat, így azok keveredhettek a laborban.

Az elítéltek számítógépeinek merevlemezei fontos bizonyítékokat vagy alibit szolgáltathattak volna, de a rendőrségi szakértő mindhárom meghajtót tönkretette - írja a Daily Mail a védelemre hivatkozva. Knox ügyvédei szerint védencüket 5 napon keresztül, összesen 53 órán át hallgatta ki a rendőrség, és meg is fenyegették. Azt mondták neki, hogy 30 évig nem láthatja a családját, ha nem tesz vallomást. Ráadásul ügyvédje sem lehetett jelen a kihallgatásokon, pedig ezt az olasz törvények előírják. Ráadásul először mint tanú, önként ment a rendőrségre az amerikai lány.

Knox a védelem szerint a nagy nyomástól megtört, vallomása azonban a képzelet szüleménye. Ráadásul csak azt ismerte be ebben vallomásában, hogy a lakásban volt a gyilkosság idején, amivel Lumumbát vádolta, aki később bombabiztos alibit szerzett.

Foxy Knoxy két arca

A BBC utánajárt, vajon milyen ember lehet a családja által Foxy Knoxynak becézett gyilkos, Amanda Knox. Egy olasz kommentár így jellemezte őt: "egy angyal arca - de egy gyilkos szemei". A per során a BBC szerint Knox végig ártatlan diáklánynak mutatta magát, míg a vád manipulatív, ravasz, hedonista drogosnak állította be. Barátjának levelei is erősítik a vád álláspontját, Sollecito szerint Knox "gondtalan életet élt". A 25 éves olasz fiatalember szerint barátnője nagyon élvezte az életet, sok kábítószert és alkoholt fogyasztott, kicsapongó szexuális életet élt, de szerinte képtelenség, hogy gyilkosságra vetemedett volna.

Knoxot a seattle-i rendőrök is ismerték egy partiról, amiről be kellett vinniük az őrszobára pár fiatalt, köztük őt is. A bulvársajtó támadásait csak erősítette egy novella, amit Knox írt. Egy férfiről szólt a történet, aki bedrogozva megerőszakolt egy fiatal lányt.

Knox különböző közösségi portálokon található adatlapjai szerint teljesen másmilyen ember volt: nem ivott, nem dohányzott, imádott jógázni, kedvenc filmje a Shrek volt, kedvenc könyve pedig a Harry Potter. Amerikai barátai okos, szeretetteljes, vidám és hűséges lánynak írták le, aki szendvicseket vásárolt a hajléktalanoknak és ápolgatta beteg barátait.

Olasz barátja is hisz kettejük ártatlanságában: "Nem vagyok szerelmes Amandába, de közel érzem magam hozzá, mivel társak lettünk ebben a balszerencsében" - nyilatkozta korábban Sollecito az Il Messaggero című lapnak. Szerinte teljesen képtelenség, hogy egykori barátnője ölni tudna: "ő csak egy édes lányka" - mondta. A gyilkosság utáni fehérnemű-vásárlást szerinte félreértelmezte a sajtó, az csak egy poén volt, és mivel nem ők követték el a gyilkosságot, a kettő között semmilyen összefüggést nem szabad keresni.

Forrás: AFP
Raffaelle Sollecito, a tettestárs és jóbarát

Vasárnap bejárta az amerikai sajtót a hír, hogy az AP hírügynökség tudósítója bejutott Knox börtönébe, és beszélt vele. Knox elmondta, hogy meg van ijedve, mivel nem tudja, hogyan fog végződni az ügy. Hozzátette, hogy egyelőre kivár, bár sok mindent nem tud elfogadni, sok mindent nem tartott fairnek az eljárás során. "Bízom a családomban. Azt mondták nekem, hogy maradjak nyugodt" - nyilakozta.

A tárgyalásra vonatkozó kérdéseket nem tehettek fel neki a riporterek. A lány beszélhetett viszont egyetemi tanulmányairól, amit professzoraival folyamatosan egyeztetve folytatni akar. Azonban nem engedélyeztek számára, hogy e-mailezzen, így legfeljebb levélben tud kommunikálni tanáraival.

Knox mellett szinte egész Washington állam kiállt, honlapokat hoztak létre a vele való szimpátia kifejezésére. Az állam szenátora, a demokrata Maria Cantwell is kiadott egy közleményt a december eleji ítélethirdetéskor. "Szomorú vagyok az ítélet miatt, és komoly kérdések merültek fel bennem az olasz igazságszolgáltatással szemben, és amiatt, vajon megfertőzte-e az ítéletet az antiamerikanizmus" - közölte a szenátor. Szerinte negatív kampány folyt az olasz médiában Amanda Knox ellen, és nem is volt elegendő terhelő bizonyíték ellene. Ráadásul - jelentette ki - az olasz hatóságok durván bántak Knoxszal, a nyomozók hanyagul kezelték a bizonyítékokat és az ügyészek is bizonyították hozzá nem értésüket.

Az Egyesült Államok kormánya azonban óvatos. Hillary Clinton külügyminiszter ugyan röviden nyilatkozott az ügyben, de nem mondott ítéletet. "Tudom, hogy fellebbeztek az ítélet ellen, és mi ezt követni is fogjuk. Természetesen én is készen állok rá, hogy találkozzak bárkivel, aki szeretne bővebben beszélni az ügyről" - mondta Clinton december 7-én. Ian Kelly amerikai külügyi szóvivő is azt mondta, hogy Amerikának nincs oka feltételezni, hogy az olasz igazságszolgáltatás tévedett volna.