Újraszámolás után is Basescu nyert Romániában

Vágólapra másolva!
A szociáldemokraták óvása miatt újraszámolták az évrénytelenített voksokat, ám így is Traian Basescu nyerte a román elnökválasztást. A román választási iroda elnöke szerint a fáradtság miatt nem vettek figyelembe több mint kétezer érvényes voksot. Az alkotmánybíróság eközben elutasította, hogy megismételjék a választás második fordulóját, Basescu ellenfele, Mircea Geoana pedig elismerte vereségét.
Vágólapra másolva!

Beismerte a vereséget Mircea Geoana, a romániai elnökválasztáson alulmaradt szociáldemokrata jelölt. Geoana elfogadta az alkotmánybíróság döntését, amely jóváhagyta az elnökválasztás eredményét, és elutasította a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azt a kérését, hogy választási csalások miatt ismételjék meg a választás második fordulóját. "Elfogadom a bíróság döntését, és sok szerencsét kívánok Traian Basescunak" - mondta.

A nap folyamán kiderült, hogy az érvénytelennek nyilvánított szavazatok újraszámolása után is Traian Basescu szerzett többséget a román elnökválasztás december 6-i második fordulójában. Marian Muhulet, a román Országos Választási Iroda elnöke hétfőn közölte, hogy több mint 134 ezer szavazat újravizsgálása után összesen 2247, korábban figyelmen kívül hagyott szavazatot találtak.

Ezeket a szavazóbizottságok tévesen sorolták az érvénytelenített voksok közé - Muhulet szerint valószínűleg a fáradtság okozta a tévedést. A pótlólag számba vett érvényes szavazatok közül 1260-at Basescura, míg ellenfelére, Mircea Geoanára 987-et adtak le.

Az elnökválasztás második fordulójában Basescu 70 ezer szavazattal előzte meg Geoanát, ezért az utóbbit támogató Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmánybíróságon óvta meg a választás eredményét. Az érvénytelenített szavazatok újraszámolását pénteken rendelte el az alkotmánybíróság.

Olvassa el az elnökválasztás második fordulója utáni cikkünket a romániai magyarság politikai erejéről!