Keddig kórházban marad az arcon csapott Berlusconi

Vágólapra másolva!
Keddig kórházban kell maradnia Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek, akit egy milánói nagygyűlésen vasárnap este úgy arcon csapott egy férfi, hogy kitört két foga és eltörött az orra. A 73 éves kormányfőt azonnal kocsiba tuszkolták és kórházba vitték, megműteni nem kellett.
Vágólapra másolva!

Nyugodt éjszakát töltött a kórházban Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki vasárnap este megsérült, amikor egy milánói nagygyűlésen autogramosztás közben megtámadta és arcon ütötte egy férfi. Hétfőre kiderült, hogy a kormányfő sérülései súlyosabbak, mint azt az orvosok először gondolták, ezért legalább keddig kórházban kell maradnia. Az őt kezelő kórház szerint antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kell szednie, fejfájása azonban eddig nem múlt el.

A kormányfőt vasárnap este vérző szájjal tuszkolták kocsijába a testőrei, miután egy férfi megütötte. A 42 éves elkövető kezében a milánói dóm kicsinyített, fémből készült mása volt. A férfit elfogták, a BBC szerint korábban kezelték mentális zavarok miatt. Az olasz média jelentése szerint a nagygyűlésen még a támadás előtt kisebb dulakodás alakult ki a biztonsági őrök és rendbontók, bekiabálók között.

Berlusconi a váratlan ütés után földre esett, testőrei lábra segítették, majd autójához kísérték, ahonnan Berlusconi még jelezni akarta a tömegnek, hogy nincs nagyobb baj. Ezután a helyi, San Raffaele kórházba vitték, ahol egyik orvosa, Alberto Zangrillo megvizsgálta.

Zangrillo szerint akár hetekig is eltarthat, amíg Berlusconi teljesen felépül sérüléseiből. Az ütés következtében két foga kitörött, és az orra is megrepedt, ráadásul nagyon sok vért veszített - közölte a doktor. A kormányfőn CT-vizsgálatot végeztek, eddig azonban műtétre nem volt szükség. "Olyan nagy ütést kapott az arca, hogy két nagy sebet is szerzett a felsőajkán, az egyik külső, a másik belső sérülés volt, ezeket a sebeket elláttuk" - tette hozzá. Az orvos azt mondta, Berlusconi csak homályosan emlékszik az ütés pillanatára.

Az egyik videofelvétel a támadásról



Paolo Bonaiuti, a kormányfő szóvivője azt mondta, nagyon aggódik a "gyűlölet és agresszió légköre" miatt. A támadást elítélte Giorgio Napolitano olasz elnök és az ellenzéki Gianfranco Fini is, aki szerint "ez fekete nap Olaszország számára". "Minden politikai erő felelőssége, hogy biztosítsák, az ország nem tér vissza az erőszak éveihez". A radikális jobboldali Északi Liga vezetője, Umberto Bossi "terrorista akciónak" és "aggasztó jelnek" nevezte a történteket.

Berlusconit hétfőn megpróbálta elérni telefonon a támadó férfi apja, de nem tudott vele beszélni - tudta meg az Ansa hírügynökség. Egyelőre nem világos, hogy Berlusconihoz eljutott-e a telefon híre.

Az utóbbi hónapokban megnőtt a Berlusconira nehezedő politikai nyomás. Nem csupán magánéleti botrányaival foglalkozott a sajtó - fotók tanúsága szerint prostituáltakkal mulatott, majd felesége bejelentette, hogy elválik tőle -, vissza kellett utasítania a maffiával való kapcsolatáról szóó vádakat, és több büntetőügy is újraindult ellene, miután elbukott az a törvény, amely védettséget nyújtott neki. Egy héttel ezelőtt több tízezren tüntettek ellene Rómában - írja a BBC.