Caplovic nehezményezte Orbán újraválasztását az Európai Néppártban

Vágólapra másolva!
Dusan Caplovic szlovák kormányfőhelyettes nehezményezte, hogy az Európai Néppártban lévő szlovák pártok szó nélkül hagyták, hogy ismét Orbánt Viktort választották a csoportosulás alelnökévé. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke elhatárolódott ettől a véleménytől.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormányfőhelyettes nehezményezte, hogy az Európai Néppártban (EPP) képviselt szlovák pártok szó nélkül hagyták, hogy Orbánt Viktort ismét a csoportosulás alelnökévé választották.

"Csodálkozom azon, hogy a szlovák pártok - akár a Kereszténydemokrata Mozgalom, akár a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - képviselői csendben voltak, amikor olyan embert választottak az Európai Néppárt alelnökévé, aki Magyarországon komoly feszültséget keltett, megosztotta a családokat, megosztotta a társadalmat, amelybe nagyobb mértékben begyűrűzött a szélsőségesség, az antiszemitizmus és a rasszizmus" - jelentette ki Dusan Caplovic vasárnap este a TA3 szlovák hírtelevízió vitaműsorában.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Caplovic vitapartnere ettől a véleménytől elhatárolódott, és azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Európában elismert politikus.

"Ez már paranoia. Ez már ennek a kormánykoalíciónak a betegsége, hogy ha nincs érve a vitában, akkor előhozza a magyarországi politikusokat" - mondta a szlovákiai magyar politikus.

Csáky azt mondta: a magyar-szlovák feszültséget a Robert Fico vezette kormánykoalíció szítja, amelynek a Szlovák Nemzeti Párt is tagja. Az előző kormány alatt, amikor az MKP a koalíció tagja volt, ezen a téren nyugalom volt. Valószínűleg ismét így lenne, ha az MKP bekerülne a következő választás után felálló koalícióba.