Török boltosok lőttek le két kurd tüntetőt

Vágólapra másolva!
Helyi bolttulajdonosok agyonlőttek két kurd tüntetőt Délkelet-Törökországban. A kurdok a legnagyobb kurd párt múlt heti betiltása ellen tüntettek.
Vágólapra másolva!

Helyi bolttulajdonosok támadtak a kurd tüntetőkre a délkelet-törökországi Mus városában, két embert agyonlőttek, többet pedig megsebesítettek. A helyi híradásokból egyelőre nem egyértelmű, hogy a boltosok nyitottak-e tüzet a tüntetőkre, akik a legnagyobb kurd párt betiltása ellen demonstráltak. Az Anatolian állami hírügynökség szerint az egyik boltost őrizetbe vették.

Az ország kurdok lakta délkeleti részén többször törtk ki erőszakos összecsapások múlt péntek óta, amikor a török alkotmánybíróság elrendelte az ankarai parlament egyetlen kurd pártjának feloszlatását. A testület azzal indokolta döntését, hogy a Demokratikus Társadalom Pártja (DTP) együttműködik a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillaszervezettel.

Az alkotmánybíróság ítéletét bírálta Tayyip Erdogan kormányfő is, aki éppen a közelmúltban kezdeményezte a 12 milliós kurd kisebbség jogainak bővítését, hogy így megpróbáljon véget vetni az elmúlt negyedszázadban mintegy 40 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusnak.

A kurd párt betiltását kezdeményező ügyész tavaly sikertelen kísérletet tett Erdogan iszlám gyökerekkel rendelkező Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) törvényen kívül helyezésére is, azzal érvelve, hogy a vallási alapon álló párt ütközik az egyház és az állam szétválasztását szavatoló alkotmánnyal. A kormányfő pártja pedig csak hajszállal kerülte el, hogy a kurd párt sorsára jusson. Az alkotmánybíróságon ugyanis nem volt meg a minősített többség a párt betiltásához, miután az indítványt csak a tagok egyszerű többsége támogatta.