Idén ölték meg a legtöbb újságírót

Vágólapra másolva!
2009-ben eddig 68 újságírót öltek meg világszerte, ami az eddigi legmagasabb szám - áll egy újságírók védelmével foglalkozó nonprofit szervezet jelentésében. A lista élén a Fülöp-szigetek, Szomália, Pakisztán és Oroszország.
Vágólapra másolva!

2009-ben esett gyilkosság áldozatává a legtöbb újságíró, eddig 68 újságírót öltek meg - derül ki az újságírók védelmével foglalkozó, New York-i székhelyű, független nonprofit szervezet (Committee to Protect Journalists - CPJ) jelentéséből, amelyet a csoport csütörtökön tesz közzé.

Az idei szám 60 százalékos emelkedést mutat az előző év adataihoz képest, amikor 42 újságíró erőszakos halálát regisztrálták. Az idei év tragikus rekordjáért a novemberi Fülöp-szigeteki mészárlás tehető felelőssé, amelynek során 57 embert, köztük 30 újságírót öltek meg egy rivális klánok közötti leszámolásban.

Mint Robert Mahoney, a CPJ helyettes igazgatója mondta, feltűnő, hogy az esetek háromnegyedében kifejezetten a munkájuk miatt érte támadás a meggyilkolt újságírókat, és nagy általánosságban - az esetek 85 százalékában - a bűntettekért nem vontak felelősségre senkit.

Mahoney szerint a 2009-es adatok aggasztó trendre utalnak, különösen Szomáliában, ahol a sajtó kilenc munkatársát ölték meg. Pakisztánban négy újságíróval végeztek, a harmadik legtöbb újságírógyilkosságot pedig Oroszországban követték el, ahol a sajtó három munkatársát érte halálos támadás.