Vágólapra másolva!
Angliában közlekedési káoszt és iskolaszünetet, Londonban, Párizsban és Brüsszelben reptéri késéseket okozott a téli ítéletidő.  Románia keleti részét is havazás bénítja, Ukrajnában többen halálra fagytak, a behavazott Odesszában járhatatlanok az utak, fogytán az élelem. Svájcban mínusz 32 Celsius fokot mértek.
Vágólapra másolva!

Románia közútjain az erős havazás miatt pénteken elakadt a közlekedés, a tengeri kikötőket átmenetileg lezárták, nem indítottak el vasúti szerelvényeket, és jelentős késesek voltak a légiközlekedésben is. A péntekre virradó éjszaka óta folyamatosan havazik Románia számos vidékén, így a fővárosban is egyre nő a hótakaró vastagsága.

Különösen Kelet-Romániát sújtja az ítéletidő. A fővárosból a fekete-tengeri város, Konstanca felé vezető autósztrádát péntek reggel le kellett zárni, akárcsak a kikötőket.

Fagyások Ukrajnában

Dél- és Kelet-Ukrajnában az erős havazás fennakadásokat okoz a légi és közúti közlekedésben, két vidéki repülőtéren pénteken szünetelt a forgalom. Csütörtök óta valamennyi járatot töröltek a dél-ukrajnai Odessza és a kelet-ukrajnai Donyeck repülőterén - közölték az országos légiközlekedési hatóságok. Donyeck megye és a szomszédos Luhanszk megye közigazgatása szükséghelyzetet hirdetett a rossz idő miatt.

Az Ukrajna keleti és déli részében szélsőségesre fordult téli időjárás következtében heten megfagytak, 34 embert pedig fagyási sérülésekkel és kihűléses tünetekkel kezelnek Donyeck megyében. Kijevben egy hajléktalan vált a tél áldozatává.

Kritikus a helyzet a behavazott Odesszában

Kritikus helyzet alakult ki a havazás által megbénított dél-ukrajnai Odesszában is, ahol a helyi Riak tévécsatorna közlése szerint kihűlés miatt hat személyt szállítottak kórházba, közülük ketten fagyási sérüléseket szenvedtek. Tetjana Fidirko alpolgármester szerint a mentést nehezíti, hogy a város utcáinak nagy része járhatatlan a hóakadályok miatt, a mentőknek sokszor gyalogosan kell eljutniuk a betegekhez. Ráadásul a mostoha időjárás miatt 25 százalékkal megnőtt a riasztások napi száma.

Hírügynökségi jelentések szerint az odesszai üzletekben fogytán vannak az élelmiszerek, mert nem tudják pótolni a készleteket a járhatatlan utak miatt. A Szegodnya című ukrán napilap interneten olvasható szombati száma a dél- és kelet-ukrajnai hóhelyzetről szóló összeállításában arról számolt be, hogy a Herszont Nyikolajevvel összekötő, behavazott országúton elakadt autóbuszban szívrohamot kapott és meghalt egy nyugdíjas nő, mert a mentők nem tudtak eljutni a járműhez.