Ártatlanul ült 35 évig börtönben egy floridai férfi

Vágólapra másolva!
Egy gyerek elrablása és megerőszakolása miatt életfogytiglani börtönre ítélték 1974-ben azt a floridai férfit, akinek ártatlanságát most bizonyította egy DNS-vizsgálat. A szabadon bocsátott férfi azt mondta, nincs benne harag.
Vágólapra másolva!

Ártatlanul ült 35 éven át börtönben egy férfi az Egyesült Államokban - közölte pénteken az AFP francia hírügynökség. James Baint egy gyermek megerőszakolásáért és elrablásáért ítélték el, de egy most elvégzett DNS teszt bebizonyította, hogy nem ő volt a tettes. Egy floridai bíró helyi idő szerint csütörtökön engedte szabadon a férfit.

Az 54 éves férfi családja megtapsolta a bírót, amikor aláírta a szabadon bocsátási papírt. Bain a bíróság előtt azt mondta az újságíróknak, hogy nincs benne harag. "Nem, nem vagyok dühös. Mert van Istenem. Hazamegyek a családommal. De kapcsolatban maradok az ügyvédeimmel" - mondta a férfi. Baint 1974-ben ítélték el életfogytiglani börtönre, akkor 19 éves volt.

Bain elengedésekor egy "nem bűnös" feliratú pólót viselt. A férfi börtönbe kerülése óta próbálkozott ártatlanságát bizonyítani. Floridában 2001-től lehetséges újra elővenni a régi ügyeket és DNS vizsgálatokat végezni velük kapcsolatban. De Baintől ezt sokáig megtagadták. Végül egy fellebbviteli bíróság rendelte el a teszt elvégzését. Ekkor derült ki a férfi ártatlansága.