Vágólapra másolva!
Közlekedési káoszt okoztak Európa nagy részén a hóviharok és a fagyos időjárás a karácsony előtti utolsó hétvégén. Tízezrek rekedtek repülőtereken, vasútállomásokon és az utakon vasárnap. Több repülőteret teljesen le kellett zárni, és továbbra sem közlekednek utasszállító vonatok a Csatorna-alagúton át. A hideg időjárás legalább 19 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint a következő napokban további hóviharokra és fagyokra kell számítani Európában, ahol főleg a nyugati és északi területeken okozott gondot az időjárás. Az erős hóesés miatt Düsseldorfban teljesen le kellett zárni Németország harmadik legnagyobb repülőterét, valamint a három legnagyobb belgiumi repülőteret is. A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren a járatok 40 százalékát törölték, míg a megmaradt járatoknál átlagosan egy órás késésre kell számítani.

Vasárnap még mindig nem indult meg a közlekedés a Franciaországot Angliával összekötő Csatorna-alagúton, ahol még pénteken több mint kétezer ember rekedt, miután hat utasszállító vonat is leállt. A járatokat üzemelő Eurostar vasárnap próbajáratok indított, hogy kiderítsék, mi okozta a meghibásodást. Az első magyarázat szerint a járműveket a hirtelen hőmérsékletváltás tette tönkre, amikor a kinti fagyos levegőröl a melegebb alagútba hajtottak.

Az Eurostar vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, hogy a menetrend szerinti közlekedés csak napok múlva állhat teljesen rendre, és közölte, hogy karácsonyig felfüggesztették a jegyárusítást. Az alagút kiesése több mint ötvenezer embert érintett az elmúlt két napban.

Eddig 19 ember halálát írták a hideg időjárás rovására. A legtöbb áldozatot Lengyelországban követelte a hideg, ahol 15 ember halt meg. Európa egyes részein mínusz húsz Celsius fok alá ment a hőmérséklet, és még a Földközi-tenger térségében is fagyott.